Trenér Jan Fidrmuc zamíchal složením prvních dvou formací a od začátku se zdálo, že šlo o dobrý tah. „Myslím si, že jsme to po Švýcarkách potřebovali nějak oživit. Pomohlo to a doufám, že se nám bude dařit dál," usmívala se po zápase nová členka elitní formace Natálie Mlýnková.

Domácí tým byl od začátku aktivnější a v šesté minutě mohl jít do vedení. Střelu Škrdlové ale zastavila tyč.

Další šance si Češky vytvořili při přesilovkách, obrovskou příležitost měla i Mlýnková při oslabení. Útočnice si skvěle prohodila bránící Finku, ztroskotala ale na výborné Riskuové v hostující kleci.

To, že i hokej této kategorie umí být tvrdou záležitostí, sledovalo přes 1 500 fanoušků ve druhé třetině. V pěti hráčkách na obou stranách se skoro nehrálo, rozhodčí rozdělily během prostředního dějství celkem jedenáct vyloučení!

Na větší nedisciplinovanost doplatily Finky. Už na začátku 24. minuty tečovala při přesilovce pět na tři střelu kapitánky Hymlárové Natálie Mlýnková. „Při přesilovce mám tu černou práci, že stojím před bránou. Klára pěkně vystřelila, vše propálila a nějak to trefilo mou hokejku," popsala situaci Mlýnková. Český tým šel její zásluhou do zaslouženého vedení a mohl litovat dalších nevyužitých šancí.

Ve třetí dvacetiminutovce totiž Finsko výrazně přidalo a dokázalo otočit vývoj střetnutí. Nejprve ve 47. minutě ztrestala chybu v české rozehrávce Nousiainenová. O čtyři minuty později poslala české hokejistky do těžké situace parádní přesilovkovou trefou z mezikruží Nylundová.

Domácí ale i ve třetím zápase v Přerově ukázaly obrovskou vůli po vítězství. Benjamínek týmu a největší talent českého ženského hokeje teprve čtrnáctiletá Kristýna Kaltounková se nadechla v situaci dvě na jednu k parádní individuální akci, kterou zakončila přesnou bekhendovou kličkou. V čase 57:16 bylo srovnáno.

V závěru třetí periody to ještě bylo drama. Finky hrály přesilovku a Aroová nastřelila v poslední minutě břevno. Pak ale faulovaly také hostující hráčky a do prodloužení se šlo s vyloučenými na obou stranách.

Při hře ve třech pak přišel další faul Finek a česká přesilovka pět na tři neměla dlouhého trvání. Rozhodnutí a postup do čtvrtfinále českému výběru vystřelila svou třetí trefou na turnaji obránkyně Magdalena Erbenová.

Češky tak skončily ve skupině druhé. Výsledek večerního duelu skupiny A Ruska se Švédskem jim za soupeře ve čtvrtfinále určil Rusky. Zápas se hraje ve středu od 16.15 opět v Přerově.

Česká republika – Finsko 3:2 p (0:0, 1:0, 1:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Mlýnková (Hymlárová, Erbenová), 58. Kaltounková (Neubauerová), 62. Erbenová – 47. Nousiainenová (Nieminenová), 51. Nylundová (Allinenová, Laitinenová). Rozhodčí: Zujevová (Rusko) – Anderssonová (Švédsko), Gagnonová (Kanada). Vyloučení: 9:12. Využití: 2:1. Diváci: 1 584.

Česko: Bláhová – Škrdlová, Cornová, Erbenová, Vozdecká, Pytlíková, Martinů, Zachová, Kotounová – Hymlárová, Mlýnková, Exnerová – Machalová, Bucifalová, Neubauerová – Lerchová, Kaltounková, Karlecová – Dýcková, Tomasco, Zrnová. Trenér: Jan Fidrmuc.

Finsko: Aholaová – Arová, Tohilaová, Allinenová, Laitinenová, Lehtimäkiová, Parkkonenová – Nieminenová, Melotindosová, Vesaová – Nylundová, Nousiainenová, Holopainenová – Varpulaová, Yrjänenová, Seikkulaová – Hautamaaová, Vainikkaová, Liikalaová. Trenér: Jari Risku.

Skupina A:

1. Kanada 3 2 1 0 0 10:3 8
2. USA 3 2 0 1 0 10:2 7
3. Rusko 3 0 1 0 2 5:11 2
4. Švédsko 3 0 0 1 2 2:11 1
Skupina B:

1. Finsko 3 2 0 1 0 7:4 7
2. Česko 3 1 1 1 0 8:7 6
3. Švýcarsko 3 1 1 0 1 6:6 5
4. Japonsko 3 0 0 0 3 3:7 0