Má dlouholetou tradici a dopočítat se prvního ročníku nepodařilo ani hlavním organizátorům.

„Pamatuji si ji ještě jako dítě, ale pokud vím, byla tady už desetiletí předtím. V minulosti zavítalo na Anenskou pouť až osm tisíc lidí a obcí se téměř nedalo projít," zavzpomínala předsedkyně osadního výboru Drahotuš Vlasta Zapatová. S přibývajícím počtem „konkurenčních akcí" ale zájem o tuto vyhlášenou pouť poněkud poklesl.

Návštěvníky lákaly asi nejvíce pouťové atrakce, kterých byly letos na dvě desítky. Pořadatelé se ale snažili zaujmout také netradičním programem v podání Studia bez kliky.

Parta v typicky proužkovaných tričkách ukazovala příchozím, jak se v minulosti pražila káva, mohli si zkusit vytisknout na historickém lisu ze 17. století znak Drahotuš, ale také stránku z Bible kralické či kancionálu.

„Chtěli jsme, aby pouť nabrala trochu jiný a tvůrčí směr. U kostela je mistr Trpák, který lidi nechává točit na hrnčířském kruhu. Děti si zase můžou vyzkoušet malování na sklo nebo textil," přiblížil Roman Prokeš ze Studia bez kliky.

V sobotu večer se navíc mohli obyvatelé Drahotuš vrátit do minulosti obce – a to při promítání dobových snímků s komentářem Karla Thiela. Zhlédli třeba, jak se v obci kdysi nacvičovala spartakiáda, nebo jaká byla atmosféra během vodění medvěda v sedmdesátých letech. Bohatý program pokračoval i v neděli.