„Dnešní odpoledne a večer máme přichystaný dětský dřevěný kolotoč, nebo tiskárnu, ve které si mohu zájemci nechat natisknout historický obrázek Hranic, z něhož vyrábíme PF. Někteří lidé k němu následně přidávají známku, vhazují do schránky a posílají svým bližním. Určitě taky slyšíte jak tu buší mistr kovář, který vyrábí krásné výrobky a v žáru plamenů vypadá trochu jako ďábel," řekl se smíchem Roman Prokeš ze studia Bez kliky, které se na letošním vánočním programu ve městě významně podílí.

Velký úspěch sklidilo představení Popletené Vánoce, ve kterém se v jedné z rolí objevil sám Mikuláš, a pásmo pohádkových písní Z pohádky do pohádky. „Pohádka byla pěkná, jenom nás mrzelo, že některé děti u ní docela lumpačily a trochu tím rušily. Kolotoč je nádherný, ten má největší úspěch," prozradila jedna z přítomných maminek Jitka Boráňová.

„Byli jsme zde i včera a chystáme se určitě i 17. prosince na zpívání koled," uvedla dále.

Pohádkové Vánoce byly podle pořadatelů jednou z prozatím nejnavštěvova­nějších předvánočních akcí.

„Největším tahákem bylo pochopitelně rozsvěcení vánočního stromu. Musím ale říct, že právě dnes je účast také velice hojná, lidé mají vyloženě zájem se pobavit. A nejdůležitější je, že se baví nejen tím, co pro ně bylo přichystáno, ale také mezi sebou. Potkávají se, zdraví se, mají zkrátka radost. Všechno nám zatím šlape na výbornou," popsal Roman Prokeš své dojmy.

Příští týden mezi 14. a 17. prosincem přijde vyvrcholení předvánočních programu na náměstí v podobě celkem čtyř tematických akcí. Ve středu se mohou místní těšit na celorepublikovou akci Česko zpívá koledy, o den později se v rámci Hudebních Vánoc představí člen legendární kapely Elán Vašo Patejdl a pátek bude patřit Veselým Vánocům. Cyklus poté zakončí sobotní Provoněné Vánoce. 

DAVID KRÁL