Jako první se představí hranická formace Different Veins, kterou vystřídá Neřeš z Opatovic.

Po půl šesté večer se na pódiu objeví stálice Hranické scény ska úderka Gentlemen´s club.

Speciální host ze Slaného punková legenda Totální nasazení rozparádí publikum ještě před sedmou hodinou a po něm přijde na řadu Penzistor.

Poté už bude letní kino patřit populární rockové partičce Traktor.

Říká se, že to nejlepší až na konec. Jestli to tak skutečně bude, to se teprve ukáže.

Každopádně poslední kapelou letošní rockové Hranické scény je uherskohradišťská metalová Hysteria, jejímž frontmanem a zpěvákem je hudebník z Hranic, Mira Raindl.

Toho většina vyznavačů tvrdé muziky zná z formace Porta Inferi. Dohromady je před necelými dvěma lety svedla náhoda.

„Vzniklo to kvůli jedné naší fanynce, která poslouchala obě kapely. Když Hysteria v roce 2014 veřejně ukončila činnost kapely, zveřejnili jsme, že nemůžeme najít zpěváka. V té době shodou okolností Mira odcházel z Porta Inferi a jedna fanynka napsala na jejich stránky takovou jednu malou poznámku," popisuje vznik nové sestavy kytarista Hysterie Kamil Vaculík.

„Já jsem zrovna neměl do čeho píchnout, tak jsme se potkali," kvituje se smíchem Mira Raindl.

Kapela Hysteria

Kapela Hysteria působí na hudební scéně víc jak 10 let, ale v této současné sestavě můžeme mluvit zhruba o roku a půl. Jak jste se dali dohromady?
Kamil: Přes internet. Vzniklo to kvůli jedné naší fanynce, která poslouchala obě kapely. Když Hysteria v roce 2012 veřejně ukončila činnost kapely, zveřejnili jsme, že nemůžeme najít zpěváka. Shodou okolností Mira odcházel z Porta Inferi a jedna fanynka napsala na jejich stránky takovou jednu malou poznámku, že doufá, že Porta Inferi nedopadne jak Hysteria. No a Mira se na základě této informace pídil, jak Hysteria dopadla (smích). Pak nás oslovil, hodili jsme jednu zkoušku a zjistili jsme, že to půjde.
Mira: Já jsem zrovna neměl do čeho píchnout, tak jsme se potkali (smích)

Jaký je váš hudební styl? Co hrajete?
Mira: Jsme metalová kapela, všeobecně tomu říkáme a fanouškům tvrdíme, že je to open-metal, aťsi z toho vybere každý, co chce.

Hrajete vlastní tvorbu, nebo některé songy přebíráte?
Kamil: Hrajeme pouze naše věci. Kapela se nesnaží nějakým způsobem škatulkovat, proto i ten open-metal, protože jsme otevřeni všem směrům a všem žánrům. Do skladeb se snažíme zakomponovat prvky různých žánrů, ale samozřejmě tak, abychom si zachovali určitý rockový háv.

Kdo vám skládá hudbu a texty?
Mira: Hudbu původních písniček dělal bubeník, který už ale v kapele není, a texty tvořil předchozí zpěvák Richard Mastil. Teď skládáme texty i hudbu my, něco je ještě polorozpracované od bývalého bubeníka, ale na nových věcech pracujeme už společně jako kapela.

Na co se můžou návštěvníci Hranické scény od vás těšit?
Mira: Představíme takový průřez, co Hysteria natočila do roku 2014 a v plánu máme zahrát určitě i nové písničky, které hrajeme v této sestavě. Každopádně se už moc těšíme.

Kde vás kromě Hranické scény můžou letos ještě fanoušci slyšet a především vidět?
Kamil: Letních festivalů je před námi hodně. Už v červnu budeme hrát na festivalu Rocktherapy v Orlové a pak jsou to motofesty, například Hlučín, nebo některé, které pořádají různá rocková radia. Všechny naše akce ale najdou naši fanoušci na našich webovkách www.hysteria-metal.cz.

Miro, ve městě máš ale spoustu dalších aktivit, řadu věcí děláš i pro hranickou kulturu, co chystáš v nejbližší době?
Mira: V rámci naší agentury MeediaSteel hodně spolupracujeme s hranickou Základní uměleckou školou. Právě nedávno to byl Den tance, který má skvělou úroveň a kde vystoupil i známý tanečník Yemi. Chtěl bych tak za všechny poděkovat, že se za námi jako zástupce města přišel podívat pan Jiří Kudláček, který přečetl poselství k tanečníkům a aktivně se zajímal o chod celého festivalu. Nyní chystáme takovou větší akcičku, jedná se o druhý ročník Hranické dětské party, kterou pořádáme v rámci Dne dětí v Letním kině. Letos přijede Martin Maxa a samozřejmě vystoupí i další soubory, připravené jsou různé soutěže i atrakce pro děti, myslím si, že to bude příjemně strávené odpoledne.