Vedoucí Katarina Hegarová vede folklorní soubor Rozmarýnek již patnáctým rokem. „Pocházím ze Slovenska, kde jsem od šesti let tančila. Jak jsem přišla před patnácti lety do Hranic, tak mi to chybělo, řekla jsem si tedy, proč to nezkusit," usmívala se žena, která přivedla folk do Hranic.

Při představení vystoupili ti nejmenší – od čtyř let, po nejstarší – do dvanácti let. Jejich vedoucí je všechny představila. „Dohromady mám devatenáct, dvacet dětí. V přípravce jsou čtyři malá děvčata a ve větších pak ten zbytek. Bohužel nemáme pokračování pro starší, ačkoliv by možná zájem byl, ale tři lidi je na kroužek málo. Samozřejmě, kdyby bylo více dětí, ráda bych se tomu věnovala i dál," podotkla Katarina Hegarová.

V jednoduchých krojích děti zazpívaly, zatančily a předváděly různá pásma. I přes malá škobrtnutí mělo vystoupení své kouzlo.

„Vím, že tato představení nebývají nejkvalitnější, protože zde vystupují ti nejmenší i největší dohromady a děti mnohdy neudrží ccelou dobu pozornost, ale věřím, že rodiče nám odpustí," uvedla vedoucí souboru, která při závěrečné řeči poděkovala ochotným rodičům i dětem za jejich vytrvalost i snahu. Také uvedla, že jejím snem bylo mít živé těleso na vystoupeních. Sen se nakonec stal skutečností a děti při tanci a zpěvu doprovodil kytarista, dvě houslistky, jedna violistka, flétnista a houslista.

„Ani jsem netušila, že tu bude živá hudba. Až tento rok se to konečně povedlo. Všichni mladší hudebníci jsou bývalí Rozmarýnci," pověděla.

Při finále vyzvala Katarina Hegarová návštěvníky, ať se přidají ke zpěvu lidových písniček. A doopravdy zpíval téměř celý sál.

Rozmarýnek mimo jiné vystupuje na plesech, dvakrát ročně pro Domov seniorů, a také v Galerii M+M. Letos možná pojede reprezentovat Hranice na Slovensko.