„Těch cen si nesmírně vážíme. Pro celý sbor to opravdu mnoho znamená,“ shodli se v rozhovoru pro Hranický týden Adam Vinklárek a Dominik Bagar. Do bezmála patnáct set kilometrů vzdáleného města Ohrid v Makedonii odjelo z Hranic celkem dvaadvacet mladých zpěváků. Komorní soubor Cantabile, který vznikl v roce 2015 jako odnož dětského sboru, tvoří mladí lidé do 26 let. Jejich sbormistryní je Markéta Lásková.

Byla účast na tomto festivalu velká?
Dominik Bagar: Konkurence byla dost velká. Soutěže se účastnilo celkem 26 sborů z deseti zemí. Vedle České republiky tam byly sbory například z Polska, z Ruska, Běloruska a samozřejmě i z Makedonie.

Jaké jste měli pocity z výhry, čekali jste to vůbec?
Dominik Bagar: Ze zlata jsme měli samozřejmě všichni velkou radost. Popravdě jsme to vůbec nečekali, protože ta konkurence tam byla opravdu velká. My nejsme akademický sbor a právě z Polska jich tam bylo poměrně hodně - takže, když jsme viděli jejich vystoupení, vůbec jsme si nevěřili. Nicméně to dopadlo velmi dobře.

Z Makedonie jste si ale nakonec dovezli ceny dvě…
Adam Vinklárek: Přesně tak, ještě jsme vyhráli druhou trofej, když to přeložím do češtiny, tak je to cena za nejradostnější vystoupení na celém festivalu ve všech kategoriích. Toho si opravdu moc ceníme, znamená pro nás hodně. Na té soutěži jsme ze sebe vymáčkli maximum (smích)

S jakým repertoárem jste porotu ohromili? A jaká byla celková příprava na soutěž?
Adam Vinklárek: Příprava byla dlouhá, asi tak půl roku dopředu a především před samotným festivalem byla hodně intenzivní. Zpívali jsme duchovní tvorbu a také lidovou.
Dominik Bagar: Skladby jsme si vybrali sami, samozřejmě jsme se pak poradili s naší sbormistryní Markétou Láskovou. Texty jsme zpívali v latině, češtině, angličtině a jednu měli přímo v makedonštině.

Dvacet šest souborů, to je mnoho lidí. Byla mezi vámi cítit rivalita, nebo jste se naopak navzájem povzbuzovali?
Adam Vinklárek: Z větší části tam byla spíše cítit rivalita, ale to jen mezi soubory z jiných států. Se soubory z naší republiky jsme si navzájem fandili. Atmosféra tam byla ale určitě skvělá.

Co vám tahle soutěž přinesla, a jaké máte plány do budoucna?
Dominik Bagar: Už teď přemýšlíme, že bychom začali zkoušet náročnější skladby. Myslíme, že bychom mohli zvládnout více, než se snažíme. Samozřejmě nás to všechny nadchlo a máme ještě větší tendence se snažit a zlepšovat se ve všem, v technice, v repertoáru. Nyní už máme naplánované nějaké koncerty, vlastně už nacvičujeme na Vánoce.

V čem si myslíte, že je tajemství vašeho úspěchu?
Adam Vinklárek: Podle nás jsme úžasný kolektiv. Fungujeme jako taková druhá rodina, ty vztahy jsou tu opravdu skvělý.
Dominik Bagar: Trávíme spolu i volný čas mimo zkoušky či vystoupení, společně slavíme narozeniny a svátky, jsme prostě dobrá parta.