„Výstava bude mít dvě části, které se budou prolínat. Návštěvníci se budou moci seznámit s dějinami kinematografie díky projektu studia Bez Kliky, který se jmenuje Kinematograf. Ten je založený na autorské sbírce Romana Prokeše. V další části se pak návštěvníci seznámí s historií hranických kin zpracovanou kurátorem městského muzea a galerie Markem Suchánkem,“ uvedla Naďa Jandová, ředitelka Městských kulturních zařízení.

Sbírka historických filmových přístrojů zahrnuje zhruba stovku exponátů jako zoetropy, praxinoskopy nebo přístroje z 19. a 20. století.

„Snažil jsem se shánět staré filmy, digitalizovat záznamy a sbírat materiály, které by jinak podlehly zkáze. Chodili jsme po bazarech a shromažďovali cívky, až vznikla tato velká sbírka,“ řekl Roman Prokeš, sběratel z Drahotuš.

Návštěvníci si na výstavě budou moci sami rozpohybovat první film od Eduarda Muybridge nebo se mohou podívat na ručně kolorované obrázky z devatenáctého století a prohlédnout si je pomocí nejjednoduššího promítacího přístroje – laterny magiky.

Historie hranických kin

Sbírku informací a fotografií z historie hranických kin si připravil i kurátor výstavy Marek Suchánek. Lidé se mohou dovědět o prvním mistním kinu a jeho nástupcích.


„První hranické kino začalo promítat v roce 1914, bylo v budově dnešní Olympie a jmenovalo se Orania. V těchto prostorách působilo později kino Olympia a Oko a poslední film zde promítali v říjnu 1976,“ uvedl kurátor Marek Suchánek.

Staré kino a kinematografická dílna

Na výstavě se objeví i staré kino s typickými sklápěcími dřevěnými sedačkami, ve kterých mohou návštěvníci zhlédnout krátké filmy vztahující se k Hranicím od místních občanů.

„Poučení a zábava čeká žáky hranických škol. Hranické muzeum pro ně ve spolupráci se Studiem Bez Kliky připravilo doprovodný program ‚Kinematografie od pravěku a kinematografická díla‘, který proběhne v úterý 7. března,“ dodala Naďa Jandová.

Děti se tak mohou seznámit s prehistorií kinematografie, zjistit, jak vzniká film a dále si vyrobí malou optickou hračku zvanou thamatrop.

Jan Nuc