O titul se však bojovalo i v dalších kategoriích.

Mezi juniory do 21 let se z prvenství ve dvouhře radovali Michal Beneš (SKST Baník Havířov) a Karin Adámková (SK Frýdlant nad Ostravicí).

Smíšenou čtyřhru ovládli Jančařík (Saint Denis US 93 TT) s Vacenovskou (Linz-Froschberg AG). Titul z ženského deblu si vybojovaly hodonínské spoluhráčky Kateřina Pěnkavová s Lenkou Hrabaszovou.

V mužské čtyřhře dominoval David Petr (Post SV Mühlhausen) a Tomáš Konečný (TTS Carbo Koks Polonia).

Druhý jmenovaný si tak alespoň částečně vynahradil nečekané vypadnutí v semifinále singlu.

„Čtyřhra byla super. Hrál jsem s Peťou po hodně dlouhé době, hrávali jsme spolu ještě v mládežnických kategoriích. Trošku jsme to oprášili a pavoukem jsme prošli v pohodě," prozradila mužská turnajová jednička Konečný.

Jeho vypadnutí v semifinále dvouhry s překvapením turnaje Františkem Plačkem (SV Brackwede) mu však náladu přeci jen malinko pokazilo.

„Nejsem spokojený ani nespokojený. Titul z deblu jsem považoval za hodně hratelný, v singlu jsem čekal víc. Po loňském vítězství jsem nemohl pomýšlet na nic jiného než na finále. Franta hrál ale celý turnaj výborně, a to finále si zasloužil," přiznal Tomáš Konečný.

Na posledního soupeře na mistrovství však byl přemožitel Konečného krátký. Širuček (STEN marketing HB Ostrava) zdolal Plačka 4:1 na sety a vybojoval tak svůj první titul v kariéře.

„Zápas byl hodně o taktice, Franta hraje na bekhendu se sendvičem, takže to není klasický ping-pong. Snažil jsem se mu hrát servis bez falše právě na jeho bekhend, což se mu špatně přijímalo, občas jsem to střídal se servisem do forhendu. Zvítězil jsem díky hlavě," prozradil čerstvý mistr republiky.

„Několik hráčů tady chybělo, ale přesto jsem s mistrovstvím maximálně spokojen. Využil jsem i dobrého losu, hrál jsem proti klukům, se kterými jsem celý život trénoval," pověděl Pavel Širuček.

Královnou mistrovství se stala Hana Matelová (TTG Bingen/Münster-Sarmsheim). Ta zvítězila již v roce 2013, proti české hráčce číslo jedna Ivetě Vacenovské však nastupovala v roli outsidera.

Přes prohraný první set ovšem klání otočila a radovala se po výhře 4:1 na sety.

„Řekla bych, že rozhodlo, že jsem vyhrála set na 3:1. Hodně mě to uklidnilo, věděla jsem, že Ivet musí něco změnit, aby to otočila. Jsem ráda, že jsem to zvládla v pěti setech. Za cíl jsem si dávala možná tak medaili. Prvním a druhým kolem jsem se protrápila, to byly asi nejtěžší zápasy. Dnes jsem do toho šla s čistou hlavou a jsem maximálně spokojená," řekla po vítězném finále Matelová.

Pro Vacenovskou tak mohla být jakousi cenou útěchy výhra v anketě nejlepší stolní tenista roku 2014. Cenu přebírala před začátkem finálového programu turnaje.

Dalším oceněným byl nejlepší trenér Tomáš Demek, největším talentem byla zvolena Kristýna Štefcová (Linz-Froschberg AG) a týmem roku se stalo družstvo juniorek České republiky.