Hraničtí opět dokázali, že jako organizátoři nezklamou a je možné jim svěřit i soutěže toho nejvyššího typu. Za jejich prací jsou dlouhá léta zkušeností, kdy Klub juda Hranice pořádá nejen tradiční jarní Memoriál JUDr. Zdeňka Navrátila, ale v posledních letech i republikové šampionáty nebo turnaje Českého poháru. Turnaj zahájila místostarostka města Pavla Tvrdoňová společně s generálním sekretářem Českého svazu juda Pavlem Volkem, se kterým později i odměňovala závodníky a závodnice na stupních vítězů.

O skutečnosti, že se na tatami v Hranicích představili opravdu jen ti nejlepší, svědčí náročná nominační kritéria. Zájemci o start museli projít sérií pěti kvalifikačních turnajů Českého poháru a vždy v konkurenci několika desítek nejen českých soutěžících si museli zajistit dostatečné množství bodů pro postup na Přebor ČR. Postoupit mohlo vždy jen přibližně dvacet nejvýše postavených, často však i méně.

Své želízko v turnaji měl i pořadatelský klub. Byla jím starší žákyně Petra Zlámalová v hmotnosti do 57 kg. Ta byla reprezentačním trenérem nasazena jako číslo 4 své hmotnostní kategorie a chtěla-li pomýšlet na finálovou účast, musela v semifinále porazit svou odvěkou rivalku z Opavy, nasazenou jako číslo 2. Po suverénních vítězstvích v úvodních kolech došlo na semifinálové utkání, které skončilo remízou a rozhodčí nakonec jako vítězku určili Petru. David Šatánek je letošním mistrem ČRTa si tímto vítězstvím zajistila postup do finále, kde narazila na nedávnou vítězku šampionátu dorostenek. Petra jí podlehla a obsadila vynikající 2. místo. V letošním roce jde již o její třetí medaili z republikového šampionátu. Úspěchu totiž předcházely dvě zlaté z turnaje družstev.

Z dalšího hranického klubu Femax Engineering si postup na šampionát zajistil ve váze do 46 kg David Šatánek (na snímku vpravo), letošní Vicemistr ČR dorostu, který obsadil celkové druhé místo v sérii Českého poháru. David byl nasazen jako jednička váhy a tuto pozici s přehledem potvrdil. Cestou za zlatem postupně vyřadil závodníky z České Lípy, Jihlavy a Polné, ve finále ukončil své vítězné tažení před časovým limitem a dalším vítězstvím nad soupeřem z České Třebové si zajistil zlatou medaili a titul Mistr České republiky pro tento rok.

David se po celý rok zúčastňoval reprezentačních kempů starších žáků, nyní však obdržel pozvánku na třídenní soustředění reprezentace dorostu, které se koná v Praze. Tento borec už má letos na kontě tři mistrovské úspěchy a jeden ho ještě čeká. Je to start v barvách JC Železo Hranice v dorostenecké lize, které má slušně a s velkým náskokem našlápnuto k historickému zlatu v nejvyšší dorostenecké soutěži.

Starší žákyně měly svůj postup na MČR otevřený, přesto obsadila Barbora Lipková (57 kg) v sérii Českého poháru vynikající sedmé místo. Tuto pozici zpečetila i sedmým místem na tomto šampionátu. (dan, oli)