Svaz rozeslal klubům přihlášky, avšak sportovní oddíly vidí v současnosti pod zkratkou ČSE až příliš mnoho otazníků.

A tak novou ligu, která by měla startovat na podzim, odmítá naprostá většina českých extraligových klubů.

Také zástupci z regionu – Litovel a Hranice.

„Svaz nám nesdělil nic konkrétního, s čím bychom mohli pracovat. Nemůžeme jednat s partnery, městy, kraji. Nevíme, co to bude obnášet. Musíme se ptát na základní věci a už panuje určitý rozkol v tom, co tvrdí svaz a co tvrdí kluby," konstatoval manažer hranického klubu Martin Schober.

A rozpor je skutečně patrný. Zatímco kluby jsou skeptické, z informací zveřejněných českým házenkářským svazem zní optimismus.

„Od listopadu je připravena smlouva o spolupráci se slovenským svazem. V pokročilé fázi jsou jednání s významným nadnárodním partnerem soutěže. Bez ohledu na to, jak jednání s generálním partnerem soutěže dopadne, jsme klubům, které se do ČSE přihlásí, garantovali minimální finanční plnění ve výši dvojnásobku současných podmínek. A to je, myslím, velmi férové řešení," uvedl pro svazový web prezident ČSH Radek Bendl.

Ze strany klubů ale zní v prohlášení poněkud odlišné stanovisko.

„Vedení ČSH nebylo dosud schopno kvalifikovaně vyvrátit množství pochybností, které zavedení nové společné Česko-Slovenské nejvyšší soutěže přináší. Extraligovým klubům nebyl dosud ze strany ČSH představen komplexní projektový záměr, který by podrobně specifikoval veškeré aspekty nového soutěžního uspořádání, včetně technických a finančních požadavků na jednotlivé účastníky soutěže," tvrdí kluby.

ZÁVAZEK? DODRŽOVAT NEZNÁMÉ PARAMETRY

Vedení svazu po jednání 20. ledna poslalo klubům přihlášky, posledním termínem podpisu je 31. leden. Nepřihlášené kluby by pak měly hrát druhou nejvyšší soutěž.

„Jsme z toho zděšení a nerozumíme tomu. Jsme za kluby zodpovědní, nemůžeme položit extraligu, když nemáme žádné podmínky smlouvy, kromě přihlášek do soutěže. Tam je napsáno, že budeme dodržovat nějaké parametry, které neznáme. Ale máme to podepsat," podivoval se zástupce Cementářů z Hranic Schober.

„I to přeřazení v případě nepřihlášení je zvláštní. To jsem ještě nezažil a myslím, že to svět nezažil," podotkl Martin Schober.

Po víkendu se tak zřejmě na svazovém stole mnoho přihlášek nesejde.

„Kdo takovou přihlášku podá, tak hazarduje s tím, že to nedopadne dobře. Nemůžu přece podepsat něco, když nevím, co se v tom skrývá. Například nám řekli, že musíme den předem zajistit v hale pokládku jiného povrchu. Ale haly jsou třeba rok dopředu pronajaté, nepatří klubům. Může tam být jiná akce," dal příklad Martin Schober a pokračoval:

„Po devíti měsících jsme zjistili, že slovenská strana si vymiňuje, že hala musí mít minimálně pět set míst na sezení. Ale navíc to zase přišlo nějak v mailu. V případě rozpracované smlouvy se každý může rozhodnout, jestli nějakou soutěž chce hrát, nebo ne," prohlásil k nedostatkům v komunikaci.

Zmund: Všechno mělo být už jasně dané na papíře

Litovel – Také sportovního manažera a místopředsedu litovelského Tatranu Karla Zmunda netěší současná situace týkající se Česko-Slovenské extraligy. Kluby naštvalo ultimátum od českého svazu.

Kde vidí týmy z extraligy problém v současném rozplánování nové soutěže?
Svaz nám od dubna, kdy se o tom začalo mluvit, nedal přesnější informace. Neví se, jaké budou náklady nebo jak to bude dotované. Pořád se něco slibuje. Všechno mělo být jasně dané na papíře už v loňském roce. Každý má strach, aby neměl jeho oddíl pak problém soutěž ekonomicky utáhnout. A netýká se to jen nás, ale i takových velkoklubů, jako je třeba Plzeň.

Nejasné je i termínové zajištění mezinárodní soutěže?

V Česku třeba hrají většinou amatéři nebo poloprofesionálové po zaměstnání. Na Slovensku jsou špičkové profesionální kluby. Jim tak nevadí, kdyby měli hrát několikrát za sezonu třeba ve středu a strávit na zápase dva nebo tři dny.

Na podání přihlášky nezbývá mnoho času. Svaz přitom uvádí, že kdo ji nepodá, bude nasazen do druhé nejvyšší soutěže.
Je to taková nehoráznost. Cítím to jako diktát a je to dost zvláštní pohled vedení českého svazu házené na práci a činnost jednotlivých klubů, pro které by měl svaz pracovat a řídit soutěže. To extraligové kluby dost naštvalo. Házenou dělám třicet let a s takovým postojem vedení svazu jsem se nesetkal. Je to hrozné riziko, že si tím zabijete svůj oddíl včetně ostatních složek.

Jaká je cesta ven ze sporů?
Čekali jsme, že nás pozvou a budeme jednat. Pořád ale neberou vyjádření klubů vážně. Ale kdo jiný s nimi má jednat, abychom si ukázali způsob, jak se to bude dělat. Společná ČSE není zajištěná tak, jak by měla. A už je to vyhrocené.