Letos je tomu totiž dvacet let, kdy česká fotbalová reprezentace vybojovala stříbrné medaile na mistrovství Evropy 1996 v Anglii. Jak začala spolupráce vinaře ze Slovácka s Czech teamem 96, kde bude speciální víno ke koupi nebo třeba zda vínu rozumějí fotbalisté z Prahy, prozradil v rozhovoru Břetislav Jakubík.

Jak vůbec vzniklo spojení Vinařství Jakubík ze Slovácka a Czech teamu 96?

Czech team 96 nám umožnil, aby-chom se na jejich golfových turnajích prezentovali s vínem, a právě tady vznikla první myšlenka, že bychom mohli spojit příjemné s užitečným.

Kdo přišel s nápadem spojit víno a fotbal a vytvořit limitovanou edici Chardonnay 2015?

Prvotní nápad vzešel od kapitána fotbalové reprezentace Mirka Kadlece. Jeho myšlenku pak dále rozvíjel Pavel Kuka a kruh se uzavřel v době, kdy navštívil Vinařství Jakubík Pavel Nedvěd. Dohodli jsme se, že tuto významnou událost a prvotřídní výkon, který fotbalisté předvedli v roce 1996 na mistrovství Evropy v Anglii, oslavíme vydáním exkluzivní edice vína.

Bylo již oficiálně představeno a uvedeno na trh?

Unikátní řadu jsme představili 29. září v Praze. První prezentace se uskutečnila při příležitosti tenisového zápasu v Košířích a následným večerním představením v klubu Hard Rock Cafe byl zahájen prodej. Víno je nalahvováno z jara letošního roku, nicméně příležitost uvést ho na trh nesouvisela přímo s datem památné události, ale rozhodli jsme se ho představit před Vánoci. Tyto jedinečné láhve vína by se měly stát sběratelským artiklem, případně velmi vzácným vánočním dárkem, proto to načasování.

Čím je víno mimořádné a liší se od ostatních z vaší nabídky?

Jde o výjimečně zdařilý sběr vyzrálých hroznů z roku 2015 oceněný v soutěži TOP 77 vín v České republice. Výsledkem je ušlechtilé víno Chardonnay, výběr z hroznů 2015. Je typické vůní fíků a datlí s medovou stopou a minerální dochutí. Další jeho unikátností je počet láhví, těch není mnoho, řada čítá pouze 1996 kusů. Každé balení je navíc označeno číslem a vlastnoručně podepsáno některou z význam-ných osobností fotbalu. Mimořádných je ale především prvních dvacet pět kusů podepsaných samotnými účastníky finálového zápasu, kteří svůj podpis zvěčnili na láhev s číslem, které měli na dresu v Anglii. Tyto láh-ve půjdou do dražby a výtěžek bude věnován Nadaci fotbalových internacionálů.

Co zbylé láhve? Mohou si je zájemci někde zakoupit?

Zbytek láhví od čísla dvacet šest je k dispozici na našem e-shopu www.vinarstvijakubik.cz. V nabídce je také možnost vybrat si originální číslo láhve. Každá z nich bude uložena do speciální krabičky, která je označena symboly evropského finále, symboly Czech teamu 96 a Vinařství Jakubík. Krabička bude navíc podepsána některou z osob-ností českého fotbalu.

Znáte ještě nějakého vinaře, jehož jméno se pojí se sportem?

Spojení je spousta, na Slovácku jsem ale nejspíš jediný. Ve světě, ale i na jižní Moravě, taková spojení určitě fungují.

Rozumějí vůbec fotbalisté z Prahy vínu?

V poslední době se přesvědčuji o tom, že ať už jde o sportovce nebo jakéhokoli jiného zákazníka z Prahy, k vínu mají jiný vztah, než se traduje a bylo dříve zvykem. Spousta vinařů si ale dnes stále myslí, že nekvalitní víno prodají v Praze, náš národ se však bohudík začíná učit a poznávat kvalitu. Myslím si, že osvěta v Praze je daleko větší než u nás na Moravě a lidé představu o víně mají. Přesvědčil mě o tom i Pavel Nedvěd se svou manželkou, který navštívil naše vinařství a ochutnal naše vína. Maximálně si tohoto setkání vážím. Bylo velmi příjemné zjistit, že člověk, který v životě i ve fotbale dokázal hodně, má naprosto jasno v tom, co je víno z hroznů a co je víno kvalitní. Velmi mě to potěšilo.