Nejčastější dotazy zodpověděli pro Deník odborníci z přerovské realitní kanceláře GALERIE REALIT.

Mohu koupit dům s exekucí?
Koupě nemovitosti v exekuci je komplikovaná a nedoporučuji tedy jednat bez právníka nebo prověřené realitní kanceláře, kde obdobné situace umí řešit. Měli byste se alespoň základně orientovat v exekučním řízení, které má tři části: nařízení exekuce, příkaz k prodeji a dražba. Do všech tří fází řízení můžete vstoupit jako kupující, ovšem pokaždé za jiných podmínek. Obecně je nutné nejprve získat od prodávajícího aktuální přehled všech řízení proti prodávajícímu. Následně, pokud je to možné, se s exekutory dohodnout a likvidovat dluhy přímo z ceny prostřednictvím depozitní úschovy na účty exekutorů, a to vše jen s jejich souhlasem a vědomím oprávněných. Jinak riskujete zneplatnění prodeje doručením exekuce je totiž povinnému zakázáno věc prodat, zatížit a podobně. Podaří-li se majiteli nemovitosti dohodnout se zájemcem o koupi ještě před dražbou, bude to pro něj znamenat nižší náklady na exekuční řízení i úroky z prodlení dluhu (mezi návrhem na exekuci a dražbou obvykle uplyne rok nebo i více). Pro vás jako kupujícího to může být zajímavá příležitost koupit bydlení za nízkou cenu, protože exekuce jako závažná právní vada je pochopitelně důvodem ke slevě. Nicméně opatrnost a zkušenost je v tomto případě opravdu na místě.

Prodávající nás uvedl v omyl, jak to mohu řešit?
Tento dotaz je příliš obecný. V případě, že řešíte koupi nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře, která má platnou zprostředkovatelskou smlouvu s prodávajícím, musí být v blokovací smlouvě uvedena přesná specifikace nemovitosti, která je předmětem vaší koupě, v případě jejího zatížení (zástavní smlouvou nebo věcným břemenem) musí být toto ve smlouvě uvedeno, měli byste vědět jakým způsobem je nemovitost zapsána v katastru nemovitostí (list vlastnictví). Samozřejmostí je prohlídka nemovitosti, v případě koupě rodinného domu se doporučuje posouzení technického stavu odborníkem. Těmito základními kroky snižujete případné nedorozumění při samotném procesu koupě. Realitní kancelář by vám měla být maximálně nápomocna předložit všechny podklady a dokumenty, které má k dispozici.

Jsou někde sepsané povinnosti realitního makléře?
Každá seriózní realitní kancelář by měla dodržovat Etický kodex makléře, kde jsou popsána základní pravidla, kterými se musí makléř řídit a dodržovat je. Navíc i Českou republiku čekají v nejbližší době zásadní změny, zpřísnění pravidel pro realitní makléře. Ministerstvo pro místní rozvoj už vypracovalo návrh nového zákona, který zavádí pro makléře například povinné pojištění odpovědnosti, ale třeba i vyšší nároky na vzdělání. Živnostenský zákon proto počítá i s novým předmětem živnosti.

Kdo platí daň z nabytí nemovitosti?
Daň z nabytí nemovitých věcí platí od 1. 11. 2016 kupující. Od 1. listopadu 2016 vešla v účinnost novela zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí, podle které platí daň kupující nabývající. Rozhodující je datum podání návrhu na vklad vlastnického práva, nikoli datum uzavření kupní smlouvy či datum provedení vkladu katastrálním úřadem. Výše daně z nabytí nemovitých věcí zůstává na současných 4 % z nabývací hodnoty snížené o uznatelný výdaj. Nabývací hodnota ale nemusí být vždy shodná s kupní cenou a může být i vyšší než kupní cena. Daň z nabytí nemovitých věcí je nutné zaplatit do tří měsíců od data, kdy byl zapsán vklad nemovitosti do katastru nemovitostí. Tato lhůta se počítá od prvního dne následujícího měsíce.

Vrátí mi realitní kancelář poplatek, když nezískám hypotéku?
Naše realitní kancelář vždy do smlouvy o složení blokovacího depozita v případě, že klient financování nemovitosti řeší s finančním poradcem naší kanceláře, tuto skutečnost doplní. Klient může být po celou dobu přípravy financování v klidu, že nepřichází o peníze.
S dalšími dotazy se můžete obracet na makléře na e-mailu: prerov@galerierealit.cz nebo je navštívit osobně v kanceláři, která sídlí v Jiráskově ulici v Přerově.