„Jsme nesmírně šťastni, že můžeme nejkrásnější svátky v roce trávit v domě našich jezevčíků, jemž celý dům patří," neskrývají radost manželé.

NÁSLEDOVALO NÁROČNÉ MARTYRIUM

Než se však nastěhovali a mohli si začít užívat rodinné pohody, museli absolvovat náročné období plné papírování, běhání po úřadech a především oprav, které si zakoupený dům více než žádal. Manželé Schubertovi dříve bydleli v menším panelovém domě, v bytě o velikosti 3+1. Kromě nich byt obývali také jejich svěřenci – drsnosrstí trpasličí a králičí jezevčíci. „Z počátku jsme měli jednoho, pak se smečka začala rozrůstat na nynější čtyři psy, a prostor nám začal být poněkud těsný," vysvětluje Jana Schubertová.

Po čtyřiadvaceti letech společného soužití se tak manželé rozhodli pořídit si první dům. Představu měli jasnou od začátku – prostorné bydlení se zahradou, kde by si mohli hrát a běhat jejich psi, v menší obci nedaleko Olomouce, kde Michal Schubert pracuje. Po dvou letech neúspěšného hledání se naděje na vysněné bydlení začala vzdalovat. „Nevzdali jsme se ani po neúspěších. Jednoho dne nám pak padl do oka dům v Týně, který spadal pod realitní kancelář Galerie Realit. Oslovili jsme paní Zvonkovou a dohodli si prohlídku," popisuje Jana Schubertová.

Před rokem, téměř na den přesně, se tak manželé poprvé vypravili podívat se na vyhlídnutý dům. „Byl to takový pošmourný, sychravý prosincový čtvrtek. Starý dům nikdo dlouhá léta neobýval, působil velmi studeně a zanedbaně. Zahrada doslova plakala, studny byly zchátralé a protékala jimi spodní voda, ovocné stromy volaly o pomoc," vzpomíná Jana Schubertová. Přesto všechno se Schubertovi zamilovali, a rozhodli se nemovitost koupit a vdechnout jí nový život. „Oba jsme viděli obrovský potenciál, ale i tu spoustu práce, co nás čeká," dodala Jana Schubertová.

Od toho dne začalo velké martyrium, nejen pro manžele, ale také pro Kateřinu Zvonkovou, jednatelku Galerie Realit. „Kromě vyřizování hypotéky na nové bydlení, řešili klienti také prodej stávajícího bytu. Kvůli zdlouhavému procesu ze strany banky mohli Schubertovi úpravy v domě zahájit až zjara," upřesnila Kateřina Zvonková. Přesto se ale do nového bydliště nastěhovali už prvního června letošního roku. „Vnitřní rekonstrukce probíhala takzvaně za pochodu a kdo nezažil – ten neuvěří. V domě původně nebyla funkční elektřina, ani voda, natož topení. Jenže sny a jezevčíci vám dodají energii a sílu a tak si přeci jen první Vánoce můžeme užít tady," říká Jana Schubertová.

SVÁTKY V NOVÉM

Svátky tak oslaví manželé i jezevčíci Chilli, Aza, Api a Bruno společně v novém. „Budeme Kateřině Zvonkové děkovat ještě mnoho let. Nebylo to jednoduché a moc si vážíme její trpělivosti i ochoty nad rámec pracovních povinností. Je radost s ní spolupracovat," uzavřela Jana Schubertová.