Je na vás některá z disciplín příliš náročná? Tak si dáte v sobotním horku za trest dvacet angličáků. Nejen to byl extrémní závod Geroy, který při své premiéře v Přerově přilákal přes 350 nadšených „bláznů“.

Závodníci museli zdolávat třeba vysoké kontejnery za pomoci lana, ve slušné výšce přebíhat přes úzkou kládu, brodit se v laguně i v Bečvě, ručkovat, nebo si poradit s nastraženými pneumatikami.

Asi největším nepřítelem ale bylo plazení se v bahně pod nebezpečně ostrým ostnatým drátem. Nikdo tak do cíle zdaleka nedoběhl čistý. Z této disciplíny se navíc nešlo „vykoupit“ dvaceti angličáky.

Moravská vlajka na radnici. Ilustrační foto
Moravské vlajky opět zavlají na radnicích. Jste pro?

„Byla to sice trošku dražší bahenní lázeň, ale super,“ smál se přímo na trati jeden z účastníků závodu Jan Pecháček v narážce na startovné závodu, které se pro jednotlivce pohybovalo v rozmezí od 600 do 1000 korun.

Nikdo ale nelitoval a jak se všichni „Geroyové“ shodli, stálo to za to. „Hlavní je doběhnout a odnést si tu super placku,“ usmíval se Pecháček a mluvil z duše všech závodníků, kteří si netradiční akci vyzkoušeli na vlastní kůži.

Časy v cíli tedy byly až druhořadé, nicméně také Geroy zná své vítěze. A jednalo se o úctyhodné výkony. Šest a půl kilometrovou extrémní trať zaběhl nejrychleji přerovský Ivo Vrba.

Jeho čas 35 minut a 40 vteřin zaslouží respekt. Nejrychlejší ženou se stala Dita Zbořilová z Radslavic. Ta vše zvládla za 52 minut a 46 vteřin. Před sebe tak pustila pouze 31 mužů.

„GEROYOVÉ“ UŽ SE TĚŠÍ NA DALŠÍ ROČNÍK

Hlavními vítězi ale byli organizátoři. Akce přilákala obrovský počet zájemců i zvědavých fanoušků, kteří už několik dní před závodem v okolí Bečvy mohli pozorovat, jak se trať a zajímavé překážky budují.

„Ta myšlenka vznikla už asi před pěti lety, ale nebyl na to prostor ani partneři. Letos v lednu nebo v únoru jsme do toho šli, takže jsme měli jen malou časovou rezervu. Ale podle ohlasů lidí se to povedlo,“ byl spokojen Roman Bartoň z organizačního týmu.

V centru závodu u tenisové haly, kde se po doběhnutí konala i kulturní akce, jste mohli slyšet prakticky jen superlativy. Geroy se zkrátka vydařil a věřme, že na dlouhou dobu zpestří sportovní dění v Přerově.

„Proto jsme to dělali. Aby se taky v Přerově něco pořádného dělo. Určitě budou další ročníky a podle ohlasu lidí to všichni uvítají,“ dodal závěrem Roman Bartoň.

Ilustrační foto
Děti Země brojí proti stavbě D1 z Říkovic. Hrozí zdržení o léta

VÍTĚZOVÉ

Jednotlivci (muži): Ivo Vrba (Přerov) – 0:35:40
Jednotlivci (ženy): Dita Zbořilová (Radslavice) – 0:52:46
Dvoučlenné týmy (muži): Die Blechkugeln, Záchranáři – oba 0:52:30
Dvoučlenné týmy (ženy): Neposlušné tenisky – 1:15:46
Dvoučlenné týmy (mix): Půjčovna netopýrů – 0:57:16
Čtyřčlenné týmy (muži): SRTG Olomouc – 0:53:18
Čtyřčlenné týmy (ženy): Umpalumpové II – 1:33:31
Čtyřčlenné týmy (mix): 4vTom – 0:58:15