Během akce policisté zastavili a zkontrolovali na území Olomoucka, Prostějovska, Přerovska, Šumperska a Jesenicka celkem 271 řidičů autobusů. V Přerově se pak nevyhnulo kontrole celkem jednačtyřicet řidičů.

„U řidičů policisté zjišťovali, zda dodržují zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, který vyplývá ze zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ informoval policejní mluvčí František Kořínek.

Ani u jednoho nebyl pozitivní test prokázán.

Namátkové kontroly mohou řidiči očekávat i v budoucnu.

„Policie bez ohledu na velmi pozitivní výsledek bude nadále mimo svůj běžný výkon služby plánovat a uskutečňovat tyto cílené dopravně bezpečnostní akce,“ sdělil tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje Petr Piňos.

Ladislav Rebro z Přerova jezdí autobusem sporadicky, kontroly řidičů ale vítá.

„Policie by měla řidiče autobusů kontrolovat častěji, protože šoféři mají velikou zodpovědnost. Některým lidem nezbývá nic jiného, než jim každý den svěřit svůj život,“ řekl.

Nepříjemné zkušenosti cestujících

Lidé si v minulosti stěžovali především na chování řidičů

V červnu roku 2015 řidič jednoho z autobusů městské hromadné dopravy v Přerově odmítl vysunout plošinu pro vozíčkáře, který se vracel domů z přednášky, na kterou přijel z Olomouce. Do autobusu se málem nedostal, navíc se setkal s posměšky ze strany řidiče.

V létě roku 2012 se zranily dvě cestující, které přepravoval autobus Kojetínskou ulicí v Přerově. Řidič tehdy musel na jednom z nejfrekventovanějších úseků ve městě prudce přibrzdit kvůli autu, které před ním nečekaně zastavilo. Na situaci nestihly zareagovat dvě ženy, které upadly na podlahu. Sedmapadesátiletá žena tehdy skončila s těžkým zraněním v nemocnici.

V roce 2013 pak utrpěla těžké zranění třiasedmdesátiletá žena, kterou při vystupování skříply za batoh dveře autobusu. Upadla do prostoru autobusové zastávky a s těžkým zraněním musela být převezena do nemocnice. (job)