„V případě tak velké stavby se dá počítat s nějakými nedodělky i po uplynutí termínu. Ty ale budou probíhat již za běžného provozu. Práce jsou nyní v zásadě hotové," potvrdil tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

Areál Domova, který byl vybudovaný už v první polovině osmdesátých let minulého století, vykazoval značné tepelné ztráty. Energetické úspory byly také jedním z hlavních důvodů, proč se k čtvrt roku dlouhým rekonstrukcím přistupovalo.Slavnostní předávání zrekonstruovaného hranického Domova seniorů klientům

„Momentální pocity jsou velice pozitivní. Počítáme s tím, že efekt na zateplení bude v řádu statisíců," řekl těsně po jednání se zástupci města ředitel Domova seniorů v Hranicích Milan Káňa.

V pátek proběhlo úvodní jednání s komisí, ale proces včetně sepsání protokolu bude ještě pokračovat v následujících dnech. „Vše se sepíše v rámci jednotlivých objektů, včetně zbývajících nedodělků," doplnil ředitel k finálnímu procesu.

Předávání s táborákem a ohňostrojem

V areálu Domova v pátek také proběhlo symbolické předání objektů i samotným klientům, kteří se nové podoby budov už dlouho nemohli dočkat. Nechyběl klasický táborák či překvapení v podobě menšího ohňostroje.

Práce na Domově se realizovaly po jednotlivých etapách. Už před čtyřmi lety se na pavilonech vyměnily například okna i dveře. „Nyní došlo k opravě střechy, zateplení vnějšího pláště budovy, úpravě vstupů do budovy a také k opravě lodžií. Jak bytových, tak i schodištních," upřesnil tiskový mluvčí Petr Bakovský.

Radnice na tuto akci získala dotaci, která se vyšplhala až do devadesáti procent celkových výdajů. Peníze na projekt šly zejména z fondů Evropské unie v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Domov seniorů v Hranicích však měl být zateplený již v loňském roce. Společnost, která v minulém roce výběrové řízení vyhrála, ale kvůli příliš nízké navržené ceně od již uzavřené smlouvy odstoupila. Veřejná soutěž se proto musela vypisovat znovu.