„Letošní ročník soutěže má heslo „Udělej (si) radost jídlem“, čímž propojuje zdravý životní styl a sociální téma, tedy dvě klíčové aktivity Nadačního fondu Albert, organizátora soutěže,“ vysvětluje novinku v projektu jeho koordinátorka Eva Nepokojová.

Z přihlášených 571 týmů postoupilo do finále z celkem 4 kategorií pouze 5 nejlepších přihlášených projektů z celé republiky. Na děti budou v Praze čekat dvě finálové disciplíny – studené pohoštění dle vlastního výběru a příprava svačinové krabičky z do poslední chvíle tajných ingrediencí. Úkolem soutěžících bude své výtvory naaranžovat, ale i vybrat takové suroviny, které musejí dohromady vytvořit nutričně vyvážený pokrm.

Z Lipníku postupují děvčata ze ZŠ Sluníčko. Lucie Stejskalová, Klára Olenočinová a Simona Šramová nadchly porotu výtvorem z vydlabaného melounu s názvem Žralok vegetarián.

„Vyráběli jsme dárek pro naši bývalou spolužačku, ale stále naši skvělou kamarádku Ali, která má v poslední době velké trápení s jídlem. Nechce jíst svačinky ani obědy, dost zhubla a trápí se i jinak. Myslíme si, že taková dobrota jako náš Žralok vegetarián se bude jíst sama,“ shodla se děvčata.

Základní školu v Hranicích – Drahotuších budou reprezentovat Karolína Šatánková, Andrea Machancová a Klára Leroy jako členky týmu Hledá se krab. Porotě se líbil i stejnojmenný pokrm - precizně připravené lekníny z rajčat plněných pomazánkou a houska ozdobená ve tvaru kraba. Na vaření se do Drahotuš přijel podívat i velitel Městské policie v Hranicích.