Akci pořádal už potřetí Aeroklub v Hranicích ve spolupráci s osadním výborem v Drahotuších.

„Letos máme registrovaných padesát čtyři draků, ale lidé stále přicházejí. Celý týden pršelo a měli jsme obavy, aby akce nakonec vyšla, ale počasí nám přeje," řekla za pořadatele Jitka Krejčiříková.

Soutěžící obcházela odpoledne porota a hodnotila jejich úsilí. „Je těžké určit nejzdařilejšího draka, ale hodnotíme i to, pokud si ho někdo vyrobí sám. doma. Ten získá nějaké plusové body," podotkla.

Draci podle ní mohou být zařazeni do různých kategorií – letec, krasavec, ale třeba i vozembouch. Zkrotit draka totiž někdy nemusí být snadné.

„Zaručený recept, jak ho udržet ve vzduchu, neexistuje. Dívám se hlavně na to, kam fouká vítr. Máme draka koupeného a osvědčil se nám. Nezáleží na kráse, ale na materiálu – a tento je lehký a jednoduchý," svěřila se Hana Stupárková z Olšovce, která přišla na drakiádu se svou dcerou.

Do dětských let se vrátila také Marcela Volská, která sice žije v Praze, ale do Drahotuš jezdí za svými rodiči.

„Minulý týden jsme měli draky nachystané, ale v Praze pršelo, takže jsme rádi, že se můžeme účastnit drakiády alespoň tady," řekla.

Draky prý dříve vyráběli sami doma, ale protože je neuměli vyvážit, nelétali.

„Tento je ale kupovaný a máme zkušenost, že ti čínští létají dobře. Nejstarší dcera má draka, kterého vyráběl modelář ze speciálního materiálu, a ten létá, i když je bezvětří, což je skvělé. Je tedy pořád ve vzduchu," doplnila.

Na účastníky drakiády čekalo občerstvení v podobě buřtíků, které si mohli opéct u ohně. Děti si zase zaskotačily na skákacím hradě. Odměnou pro vítěze byl pak vyhlídkový let.