V přehledu nejrizikovějších míst v celé České republice totiž obsadily druhou a třetí příčku úseky na Šumpersku a u Mohelnice.

Seznam za období od roku 2014 do roku 2016 zveřejnila pojišťovna Allianz, která jej připravila ve spolupráci s policií.

Z bilance nehod přitom vyplývá, že za ně nemůže stav cesty ani počasí. Na vině jsou samotní řidiči, kteří i bez alkoholu nebezpečně riskují.

Ilustrační foto
Jak a kdy se bude stavět Severovýchodní obchvat? Radnice zve na debatu

Nejhorší: mírná zatáčka u Olšan

Vůbec nejhorším dopravním úsekem v Olomouckém kraji, který v celostátním měřítku skončil na druhém místě za Americkou ulicí v Třemošné na Plzeňsku, je mírná zatáčka v katastru Olšan na Šumpersku. Konkrétně pět set metrů před odbočkou na Bohutín ve směru cesty do Olšan.

Za poslední tři roky se zde odehrálo pět nehod, z toho tři vážné. Havárie přinesly pěti lidem těžká zranění.

Křižovatka na severním výjezdu z Mohelnice se umístila v republikovém přehledu na třetím místě, ovšem z pohledu následků je snad ještě horší než silnice před Olšany.

Mezi lety 2014 a 2016 zde tři lidé zemřeli a jeden účastník nehody se těžce zranil. Havárií zde bylo celkem deset.

„Před Olšany je taková táhlá rovinka, kde se to řidiči snaží rozjet, protože se dlouho táhli vesnicemi. Navíc tu často předjíždějí pomalé náklaďáky nebo traktory. Křižovatka na kraji Mohelnice je zase problematická tím, že zde auta odbočující vlevo z města i od Zábřehu musí přejet dva pruhy. Ke všemu ti, kdo se ke křižovatce blíží, jedou na rovince pěkně rychle,“ shrnul úskalí obou míst, která patří do trojice těch nejhůře hodnocených v zemi, šumperský řidič Jiří Honzák.

Ilustrační foto
BMW vyletělo ze silnice a trefilo mostek, řidič zmizel

Rizikové Přerovsko

Hned tři úseky, na nichž často dochází v Olomouckém kraji ke kolizím, se nacházejí na Přerovsku.

Na mapě černých úseků je cesta v katastru Hranic, konkrétně dlouhá rovina na vjezdu do městské části Slavíč, kde se za zmíněné tři roky odehrály čtyři nehody se dvěma těžkými zraněními.

Pět nehod, při nichž dva lidé utrpěli vážná poranění, se během sledovaného období stalo na křižovatce na silnici I/55 v severovýchodní části Přerova při vjezdu do místní části Předmostí.

Pátý nejnebezpečnější úsek Olomouckého kraje se rovněž nachází v Přerově. Je jím kruhový objezd jihovýchodně od Žerotínova náměstí. Ze tří kolizí, které se zde udály, si dva lidé odnesli těžké zdravotní následky.

Zásadní problém přitom podle odborníků nespočívá ve stavu silnic nebo počasí, ale ve stylu řízení těch, kdo sedí za volantem.

„Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu,“ konstatoval dopravní expert Jaroslav Heinrich.

Koordinátor oddělení BESIP ministerstva dopravy pro Olomoucký kraj Miroslav Charouz dodává: „Příčinou je zbytečný risk a agresivní chování řidičů“.

Ilustrační foto.
Čechovu ulici zavře oprava, u nádraží bude husto

Mapu, kde se jezdí rychle, sestavili řidiči
Na nebezpečná místa, kde řidiči často překračují povolenou rychlost, upozornili v projektu Speed marathon sami řidiči. Letos na jaře tak díky jejich tipům vznikla speciální mapa, v níž označili problémové úseky.
Na Olomoucku považovali za rizikovou například Brněnskou ulici v Olomouci, silnici mezi Olomoucí a Šternberkem nebo u Dlouhé Loučky.
Na Prostějovsku by se motoristé měli mít na pozoru například na dálnici D46 u hranice s Vyškovem, v Čelechovicích na Hané nebo ve Vrahovické ulici v Prostějově. Projekt Policie ČR má za sebou první ročník.