Městský úřad Hranice, potažmo Obecní živnostenský úřad, pořádá farmářské trhy od roku 2011. Jak uvedla hlavní organizátorka Marie Caletková, návštěvníci se mají na co těšit.

„Návštěvníci si budou moci na trzích koupit výrobky od držitelů značky kvality Moravská brána. Mají tak jistou značku kvality a mohou si vybrat, zda si koupí něco kvalitnějšího a zdravějšího, než to, co je k dostání v supermarketech,"po­věděla.

Výběr bude letos velký. Nebudou chybět dobroty jako jsou mléčné výrobky, sýry, teplické pecáky, koláčky, zabijačkové pochoutky, maso,uzeniny, sýrové speciality jako třeba olomoucké tvarůžky, frgály, vdolečky, štramberské uši, trdelník, víno z červeného rybízu, ale i výbava do kuchyně a mnoho dalších potřebných věcí.

„Podporujeme menší zemědělce. Šlo nám především o to, abychom dostali do podvědomí lidi, kteří se věnují výrobě tradičních a regionálních produktů," uvedla organizátorka, která vyzvedává především to, že je to jistý návrat ke kvalitním surovinám.

„Malozemědělec, který vyrábí, si nedovolí dávat do svých výrobků něco, co tam nepatří, protože si chce zachovat dobré jméno," upřesnila Marie Caletková.

Svíčky i papuče

Organizátoři se snaží vycházet co nejvíc vstříc i řemeslníkům.

„Teď se nám podařilo získat z Oseku nad Bečvou ručně dělané svíčky. Dáváme přednost rukodělné výrobě, ale samozřejmě nám sem jezdí i pán, co prodává papuče, o kterých sice víme, že je nevyrábí, ale je po nich poptávka," pousmála se Marie Caletková.

Návštěvníkům zahraje od 13 hodin kapela Vocal Country Decent a nebude chybět ani bohaté občerstvení ve velkokapacitním stanu. Dle slov pořadatelky má farmářský trh u lidí úspěch.

„Než abychom zde neměli vůbec nic, tak to řešíme takto. Samozřejmě by to vypadalo jinak, kdybychom zde měli stálou tržnici," ukončila Marie Caletková.

Už z historických listin vyplývá, že v Hranicích bývaly dva farmářské trhy ročně. Druhý se letos uskuteční 18. září. (jes)