VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Guláš a zase guláš. Ve Skaličce se týmy utkaly o ten nejlepší

Hovězí, zvěřinový nebo jehněčí. Každý šikovný kuchař může uvařit lahodný gulášek, ale soutěž O zlatou vařečku může vyhrát jen jeden. Prvenství ze šestého ročníku klání ve Skaličce si odnesl domácí „Peryna tým“. Skvělý kulinářský zážitek si ale užil každý, kdo na akci v sobotu přišel.

15.7.2017 AKTUALIZOVÁNO 16.7.2017
SDÍLEJ:

Soutěž O zlatou vařečku ve SkaličceFoto: Deník / Poláková-Uvírová Petra

Areálem výletiště za sokolovnou se po celý den linula vůně a soutěžící týmy z domova i ze zahraničí, které reprezentovala slovenská obec Nemce u Bánské Bystrice, dělaly pro výsledek maximum. 

Mnozí kuchaři vsadili na hovězí maso, ale například tým mysliveckého sdružení Nihlov-Těšice, které hospodaří v honitbě Skalička, zariskoval divočákem. Vyplatilo se, protože si ze soutěže odnesl za druhé místo uzený balíček s vínem.

„Vaříme zvěřinový guláš z divočáka, nenakaženého morem. Sice už zazněly i hlasy, že to bude africký guláš, ale není to tak. Náš guláš je klasický, té nejvyšší kvality. Všichni víme, že je nejlepší, jen porota to neví,“ usmál se jeden z členů týmu Václav Váňa, jenž se zhostil role „hlavního míchače.“ 

Z jehněčího masa vařil českou a moravskou klasiku Josef Rýpar z Hluzova, jehož tým skončil na třetím místě.

„Účastníkem klání jsem už od prvních ročníků a letos opět vařím jehněčí guláš s dohledatelným původem, tedy od zemědělce z naší vesnice. Tentokrát ale máme patnáctilitrový kotlík, protože loni jsme měli osmilitrový a nestačil,“ řekl. 

A jaké ingredience jsou důležité, aby byla pochoutka dobrá?

„Suroviny musejí být ze zahrádky, žádná chemie. Maso by mělo být čerstvé a naložené v česneku a soli. Mám ještě jednu specialitu - kamarád mi dovezl koření z Indie, tak uvidím, jak se osvědčí. Nám ale stačí zúčastnit se, není důležité vyhrát,“ podotkl. 

Soutěž O zlatou vařečku měla i jednoho zahraničního účastníka - tým z partnerské obce Nemce na Slovensku. Příchozí mohli u stánku ochutnat nejen guláš z hovězí kližky, ale i parenicu nebo slaninu. 

„Na Slovensku děláme guláš s bramborami, ale za ty roky jsme vypozorovali, že se u vás dělají bez brambor, tak jsme se přizpůsobili,“ svěřil se starosta obce Nemce Dušan Mydlo, který vzal sám do ruky vařečku. 

S cenou diváka a pivním sudem odcházel z klání tým z Hradčan na Přerovsku.

„Máme klasický guláš z hovězí plecky, nic zvláštního. Musí mít ale dobrý šmak a pikantnost, aby tam byla koncovka,“ zhodnotil jeden z členů týmu Jaromír Václavík. 

Soutěž O zlatou vařečku se ve Skaličce stává tradicí a starostka Petra Kočnarová z toho má radost. 

„Zájem je velký, a to jak ze strany týmů, tak i místních obyvatel. Lidé zaplatí vstupné 70 korun, dostanou tři žetony, protože součástí je i cena veřejnosti, a mohou ochutnávat ze dvanácti druhů gulášů. Na své si přijdou i soutěžící, kteří od nás vždy dostanou nějaký dárek. Nikdo tedy neodchází s prázdnou,“ uzavřela. 

Autor: Petra Poláková-Uvírová

15.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Herečka Květa Fialová.
AKTUALIZUJEME
15

Do filmového nebe odešla Květa Fialová, Tornádo Lou z Limonádového Joe

Veteráni vyjeli z Lipníku na letos poslední, rozlučkovou jízdou.
22

Škaredé počasí, krásná auta. Veteráni se loučili jízdou Hranickem

Ústí poprvé padlo, ve Frýdlantu je potopil dalekonosný projektil

První porážku v sezoně připravil fotbalistům Ústí Frýdlant nad Ostravicí. Ten tak potvrdil vzrůstající formu a ukončil divizní nadvládu nováčka z Hranicka. Sokol po nedělní prohře 0:1 klesl na čtvrté místo tabulky.

Vrchol krize. Hranice doma padly i s nováčkem z Bohumína

Popáté v řadě bez bodu, od změny na trenérském postu jde o třetí porážku, navíc po druhé za sebou na domácím hřišti. Situace fotbalového oddílu SK Hranice začíná být kritická.

Pro celý sbor to opravdu znamená hodně

ROZHOVOR / Obrovského úspěchu dosáhli na konci prázdnin členové Komorního sboru Cantabile. Z mezinárodní soutěže pětidenního festivalu v Ohridu v Makedonii si dovezli kov nejcennější - zlato. Nesmírnou radost ale vzbudilo u členů hranického souboru ještě jedno uznání, a tím bylo speciální ocenění za nejradostnější vystoupení.

Mňamky, nebo blafy? Jaké máte zkušenosti se školními jídelnami?

V jídelníčku zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bezlepkové potraviny a regionální produkty. A jako doplněk k obědu raději ovoce než sladkosti. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Na Hranicku jsou ale i jídelny, kde dětem nechutná.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení