„Ještě před povodněmi jsme uvažovali o tom, že starou zbrojnici zbouráme a postavíme novou. Původní plány ale vzaly za své a po bleskových povodních v roce 2009, které zpustošily obec, už byly naše priority jiné," vylíčila starostka městyse Júlia Vozáková.

Podle ní bylo nutné opravit mosty a silnice, ale také mateřskou školku a další poničené objekty. Dobrovolní hasiči v Hustopečích se dočkali důstojnějšího zázemí až nyní, kdy prošla stávající zbrojnice náročnou rekonstrukcí – od podřezání budovy, přes výměnu podlah a oken až po zateplení.

S úpravami se začalo loni v září a koncem roku už bylo dílo hotové. „Rozhodli jsme se jít do oprav vlastními prostředky a na tuto investiční akci si vzali úvěr. Veškeré práce přišly na 2 miliony 500 tisíc korun, na zateplení se nám ale podařilo získat dotaci," doplnila starostka.

Nově spravená fasáda upoutá svým vzhledem už na první pohled a nechybí ani nezbytné „doplňky" hasičské zbrojnice – jako soška sv. Floriána.

Díky rekonstrukci vyřešila zdejší jednotka ještě jeden problém.

„Hasičská technika byla dříve v nájmu u soukromníka, zatímco teď už je konečně všechno pod jednou střechou," zmínila.

Dobrovolní hasiči z Hustopeč pozvali na sobotní slavnost kolegy ze širokého okolí. Protože se městys nachází na rozhraní tří krajů – Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského, přijely nejen jednotky z Přerova a Hranic, ale také třeba ze Starého Jičína.

„Tato akce je součástí oslav 130. výročí založení místního Sboru dobrovolných hasičů, které si připomeneme ještě 29. června," řekl velitel hustopečského sboru Leopold Pavlík. Podle něj má výjezdová jednotka dvacet členů, ale v místním SDH je jich mnohem více – 135.

Na oslavách nechyběl ani šéf přerovských hasičů Miroslav Čoček. „Těší mě, že má městys takový přístup k práci hasičů. Tak, jak perfektně fungovala spolupráce při bleskových povodních, si práce hasičů váží i nyní," zhodnotil Miroslav Čoček.

Ten pomáhal před pěti lety v Hustopečích likvidovat následky katastrofy. Podle něj dříve na zbrojnici chybělo sociální zařízení, takže se zasahující hasiči neměli kde umýt od kontaminovaných látek. „To už je teď naštěstí minulostí," uzavřel.