Historický jarmark vytvoří řemeslníci, kteří budou tvořit na místě a předvádět své umění tak, aby mohl každý návštěvník nahlédnout nebo si dané řemeslo vyzkoušet.

„Většina zboží, které bude během pouti k dostání, tedy vznikne přímo na hradě. Včelař lidem odlije svíčku, kovář vykove podkovu a řezbář vyřeže figurku přímo před očima," prozradil ředitel přerovského muzea Radim Himmler.

Návštěvníci se mohou těšit na zajímavosti o kovářství, které přiblíží některý z mistrů.

Svůj program na hradě chystá během prodlouženého víkendu Studio bez kliky. Poučení i zábavu přinese představení o vývoji zbraní Romana Prokeše, po celý den bude probíhat spousta soutěží.

„Zprovozníme historickou střelnici a nejmenší se můžou těšit na dřevěný kolotoč nebo loutkové divadlo. Hlavním bodem obou dní bude vystoupení na koních v podání společnosti historického jezdectví Kvintána," dodal Himmler. Návštěvu hradu nově zpříjemní putovní historická pražička kávy.

V sobotu 4. července zůstane hrad otevřený až do večerních hodin, kdy se uskuteční ekumenická bohoslužba.

„V podvečerních hodinách dáme prostor pro chvíli klidu a rozjímání. Bohoslužba se uskuteční na palácovém nádvoří. Zazní přímluvy za všechny příznivce hradu, zejména helfštýnské dobrovolníky a kováře, bez jejichž pomoci si dnes Helfštýn a jeho fungování ani nedokážeme představit," dodal.

Aktivnější návštěvníci se můžou zapojit do žonglérských workshopů nebo se alespoň podívat na vystoupení profesionálů z fireshow skupiny Boca Fuego.