Město Hranice, centrum spádové oblasti, však tuto možnost opět zamítlo.

„Já jsem hlasoval pro vyvěšení vlajky, ale byl jsem v menšině. Rada města rozhodla, že k této iniciativě se připojovat nebudeme. Tak zněl kolektivní závěr," řekl jeden ze členů rady města Jiří Zima.

Z radnice zní, že 5. července bude z jižní strany hranického zámku viset státní vlajka České republiky i upřednostněná vlajka města Hranic. Podle místostarostky Pavly Tvrdoňové jsou příčiny tohoto kroku ryze praktické.

„Nemáme nic proti iniciativě vyvěšování moravské vlajky, ale upřednostníme vlajky jiné. Pro třetí vlajku už nemáme fasádní držák. O tom, že bychom například místo vlajky města vyvěsili moravskou vlajku, jsme neuvažovali," vysvětlila.

„Já ale nejsem příznivcem vyvěšování moravských vlajek hlasoval bych proti, i kdyby tam ten držák byl," zdůvodnil své rozhodnutí radní Jiří Haša.

Hranice se tedy k iniciativě Moravské národní obce opět nepřipojí, každoročně se naopak přičleňují k březnové mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet.

Vyvěšování moravské vlajky má zdůraznit náležitost obcí a měst právě k moravskému kraji. Připomíná se zejména 5. července, tedy v Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Svou účast v projektu na rozdíl od Hranic pro letošní ročník přislíbily například obce Černotín, Milotice nad Bečvou, Opatovice, Partutovice, Rakov, Rouské, Zámrsky či městys Hustopeče nad Bečvou.