„Cíleně jsme se zřekli zakázky pro Armádu ČR, kvůli níž byl Ekoltes v čisté ztrátě 400 až 500 tisíc korun," uvedl na listopadovém jednání hranického zastupitelstva předseda představenstva Ekoltesu František Smolka. Od 1. ledna 2017 tak již pro armádu společnost pracovat nebude.

„Armáda čerpala třicet procent naší kapacity, sekali jsme nejen v Hranicích ale například i v Opavě. Naši lidé tak museli v případě potřeby odjet a na týden z města zmizeli. Pak když se na nás obraceli místní, tak jsme zkrátka neměli pracovníky," prozradil František Smolka.

Intenzita sečení podle některých obyvatel skutečně nebyla dostatečná. „Veřejná zeleň se rozbujela natolik, že začíná být nebezpečná. Zakrývá dopravní značky, brání průchodu chodcům. Vedení Ekoltesu tvrdí, že se o veřejnou zeleň stará podle harmonogramu. A co když ten harmonogram je nastaven špatně? Něco by se tedy mělo změnit," upozorňoval například v srpnu Petr Cimala.

Místo deseti sečí čtyři

Že společnost měla problém naplnit stanovené počty sečí, potvrdila zastupitelka Vlasta Zapatová.

„Četnost sečí veřejné zeleně je v Hranicích rozdělena do tří kategorií. První kategorie, do níž spadá také náměstí v Drahotuších, slibuje deset sečí. Seklo se však čtyřikrát. Zbytek Drahotuš se měl séct třikrát, sekl se dvakrát," řekla předsedkyně osadního výboru Drahotuše.

„Přiznávám, že jsme měli při mém nástupu příliš velké oči, chtěli jsme séct s vyšší frekvencí. Ukázalo se však, že v návaznosti na zakázku pro armádu a pro celkovou náročnost se nám to bohužel nepodařilo," sdělil František Smolka.

„Sečení stále není na takové úrovni, jak bychom si představovali. Zjistili jsme, že naplnit takováto čísla budeme schopni jen za předpokladu, že se zřekneme zmíněné zakázky, nabereme nové lidi a budeme to dělat za více peněz," myslí si předseda představenstva.

Od chystaných kroků si slibuje vedení společnosti zlepšení. Podle šéfa představenstva je ve srovnání s ostatními městy co dohánět.

„Třeba v Lipníku se vnitřní zóna města sekla již po šestnácté. My bychom se v příštím roce rádi dostali na dvanáct sečí. Stále však budeme mít ve srovnání s Lipníkem deficit," uvědomuje si František Smolka. Sídliště by chtěla společnost sekat osmkrát ročně.

David Král