„Jsme z Holešova a chodíme do zdejšího parku moc rádi. Hodně se nám líbí celé Hranice, do města se jezdíváme podívat vlastně každý rok. Vždycky obejdeme lázně, Propast i další zajímavá místa," reagoval na zprávu o vítězství parku v celostátní konkurenci Břetislav Sedlář.

Když porota hodnotila prostranství přímo na místě, byl u toho správce hranického parku Vlastimil Mikšík. Ani on ale v pátek ještě o triumfu nevěděl.

„Je to perfektní zpráva. Park je po opravě krásně upravený, mně se samozřejmě líbí," konstatoval s tím, že nejvíce starostí mu při práci dělají hlavně cyklisté, kteří nedbají zákazových cedulí a v parku z kola neslezou.

„O park se starám už čtrnáctý měsíc, od loňského září. Pořád je co dělat, v současnosti se třeba zaměřuju na trávu a listí, které hodně opadává," dodal.

Pozitivní ohlasy zaznívají také z radnice, která na opravu povodní poničeného prostoru získala dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava. Rekonstrukce byla vysoutěžená celkově za 18 milionů korun a dokončila se vloni v červnu. Vedení města slovy tiskového mluvčího potvrzuje, že výhru bere hlavně jako ocenění celkové rekonstrukce.

Sady Čs. legií v Hranicích

Pokora a profesionalita

Soutěž letos už pojedenácté vyhlásila a zorganizovala nezisková organizace Svaz zakládání a údržby zeleně.

„K projektu rekonstrukce se přistoupilo s velkou pokorou a profesionalitou. Oceňujeme, že k akci se provedl stavebně-historický průzkum a že park navazuje na svou historii. Přestože je kulturní památkou, vkusně se zakomponovaly třeba i dětské prvky. Líbilo se nám také spojení parku a řeky. Bečva se v podstatě stala součástí parku," řekla Jana Šimečková, organizátorka soutěže.

Park Sady Čs.legií byl vybudovaný podle projektu architekta Františka Thomayera na začátku dvacátého století.

Při rekonstrukci se upravilo schodiště do parku, byl zrenovovaný hudební pavilón, vytvořila se nová replika bazénu s fontánou.

Objevily se i nové objekty, jako vyhlídky na hrázi Bečvy, nová část s pergolou nebo dětská hřiště. Nedostatek prvků pro děti se ale po slavnostním otevření stal předmětem kritiky některých rodičů.