Z nich pak porota vybere jednu firmu, která pojede na evropské kolo do Bruselu. Se svou firmou Clever5 přitom skutečně podnikají.

„Na začátku roku se založí firma, rozhodneme se, v čem budeme podnikat a potom se to realizuje. Vymysleli jsme nepromokavý organizér na bazén, což je vlastně taška, kde jsou přihrádky na šampon, ručník a další věci,“ řekla studentka Daniela Brlková.

Se svým produktem, Poolbagem, se v konkurenci třiapadesáti týmů probojovali až k finalistům, ze kterých bude jedna firma vybrána do kola v Bruselu, kde budou týmy z celé Evropské unie.

Studentky ze Střední soukromé odborné školy Hranice se dostaly do Top6 firem se svým produktem - Poolbagem. Nyní mají šanci postoupit do dalšího kola v Bruselu.Zdroj: Deník / Jan Nuc Studentky ze Střední soukromé odborné školy Hranice se dostaly do Top6 firem se svým produktem - Poolbagem. Nyní mají šanci postoupit do dalšího kola v Bruselu.Zdroj: Deník / Jan Nuc

Poolbag - nepromokavá taška na bazén hranických studentek

Vizualizace přehrady Skalička
Stát vykoupí pozemky u Skaličky, kvůli plánované přehradě

Studenti podnikají i po škole

„Studenti zakládají opravdové firmy, my jsme letos zvolili sdružení fyzických osob. Fungujeme jako firma, máme schůze, vymýšleli jsme, co budeme vyrábět a potom jsme museli napsat výroční zprávu," uvedla jejich učitelka a mentorka Jana Nováková.

Studenti z hranické školy často podnikají i po ukončení studií. Studentky z firmy Clever5 mají také zájem o to, aby ve svém snažení pokračovaly i po škole.

„S tímto projektem bychom chtěli pokračovat, protože se produkt chytil, i porotci si ho objednali. Ti porotci jsou opravdoví manažeři firem, takže to nejsou žádní laici. Už máme reálné poptávky,“ řekla jedna ze studentek.

Velikonoce na hradě Helfštýn
Velikonoce na Helfštýně: čtyři dny řemesel a tradic

Poolbag jako prototyp

Navrhnout a vyrobit nepromokavou tašku není nic jednoduchého. Předcházela tomu řada příprav a také výběr někoho, kdo tašku přímo udělá.

„Napřed jsme začali sami, kdy jsme udělali nějaké návrhy. Potom jsme oslovili pána z Břeclavi, který šije batohy a ten s námi spolupracuje,“ vysvětlila Nováková.

Na pražském veletrhu dokonce jedna ze studentek vyhrála cenu za finanční řízení podniku a pojede stínovat generálního ředitele jedné z bank v Praze. Bude s ním celý den sbírat zkušenosti.

Farmářské trhy na náměstí TGM v Hranicích
Farmářské trhy v Hranicích pokračují, zájem prodejců ale klesá