„Od 26. března do 25. května platí v těchto místech úplná uzavírka. Jedná se o oblast od křižovatky s ulicí Nerudova po křižovatku s ulicí Máchova. Vjezd na pracovní místa bude po tuto dobu umožněn jen sanitkám a dopravní obsluze,“ řekl tiskový mluvčí Městského úřadu Petr Bakovský.

Majitelé tamních objektů by se však s autem ke svým domům většinou dostat měli. Podle slov mluvčího se stopka i na ně bude vztahovat jen v těch nenutnějších případech, jako je například samotné položení asfaltového koberce. Tomu ale bude předcházet řada prací.

„Ve druhé fázi nás čeká úplně to samé, co v první etapě. Po jedné straně vybudujeme nový chodník, po té druhé zase nové vjezdy. Vzniknou také nová podélná parkovací stání,“ přiblížil nadcházející práce stavbyvedoucí projektu Rostislav Grebík.

To vše by tak mělo s opravenou vozovkou zdobit Hviezdoslavovu ulici už na konci května.

„Nevím, jak to zvládneme, je to hodně napjatý termín. Samozřejmě pro to ale budeme dělat maximum,“ dodal stavbyvedoucí s tím, že pracovníci se v této době pohybují ještě na úseku Studentské ulice, kde dokončují práce spojené s osetím trávy a vysazení mobiliářů.

Opraví i kanalizaci

Současně s nadcházejícími rekonstrukcemi silnice se své opravy dočká i kanalizace.

„To by mělo zaručit, že se v ulici po její obnově nebude po řadu let znovu kopat,“ řekla před časem starostka Hranic Radka Ondriášová (ČSSD).

Práce na kanalizaci do patnáctimilionového rozpočtu ale nespadají. Město naopak přijdou na další čtyři miliony korun. Společnost Vodovody a Kanalizace Přerov opravu kanalizace provede takzvaným vyvložkováním.

„Tato metoda byla vyhodnocena jako nejlepší z možných řešení. Její hlavní výhodou je kratší lhůta výstavby, menší zatížení pro občany i větší pravděpodobnost, že se nová komunikace ve srovnání s klasickým výkopem nebude propadat,“ doplnil tiskový mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Nový chodník ve Studentské? Nepoužitelný

Nového podkladu se tak od června dočkají také pěší. S chodníkem, který byl před zimou ve Studentské ulici opravený, ale nepanuje jednotná spokojenost.

„Nový chodník před internátem průmyslovky v Hranicích je v délce sedmi metrů úplně nepoužitelný, někdy na něm stojí pěticentimetrová vrstva vody. Chodci jsou nuceni obcházet toto jezero do vozovky Studentské ulice, která je kvůli velkému provozu automobilů pro chodce nebezpečná,“ uvedl například Vladimír Hotař.

Stavbyvedoucí projektu Rostislav Grebík však vidí problém v jiných okolnostech a za kvalitou vybudovaného chodníku si stojí.

„Problém je někde jinde. Hlavně v zimě, když byla půda zmrzlá, neměla voda kam vsakovat. Proto stékala do nejnižšího bodu, který je právě v místě toho chodníku. Není pravda, že je chodník provedený nekvalitně,“ argumentoval na negativní hlasy.

Společnost provádějící práce se kvůli těmto potížím s vedením města domluvila na objednávce odvodňovací vpusti, která by problém v postiženém místě u internátu Střední průmyslové školy Hranice měla vyřešit.