Experti hledají příčiny ve zhoršující se kondici stromů, také trasách tažných ptáků, kteří si na bobulích pochutnávají, čímž tohoto stále zeleného poloparazita šíří.

„Je to tak. Jmelí je vidět hodně, když jsou stromy bez listí. Tady v zahradě, ale i dole u řeky," rozhlížela se Renáta Pekárková ze Zlína, když se v úterý odpoledne s kamarádkou procházely po lázních v Teplicích nad Bečvou. „U švagra na Šumpersku se jmelí dokonce objevilo na staré třešni. Všichni nad tím kroutí hlavou," dodala.

Rozšíření jmelí potvrzují odborníci. I na ovocných dřevinách. „Hodně je ho na jabloních podél silnic," uvedl dendrolog Zdeněk Mráček.

Expanzi přičítá tažným ptákům, hlavně brkoslavu severnímu. Poloparazit totiž pro své rozmnožování potřebuje, aby semeno prošlo trávicím ústrojím zvířete.

Podobně dendroložka Irena Vágnerová potvrzuje roli opeřenců.

„Na tahových cestách ptáků je jmelí určitě více," podpořila teorii kolegy.

„Jsem však přesvědčena o spojitosti s vitalitou dřevin. Poloparazit snáze naruší hostitelskou rostlinu, když je její tkáň oslabena. A je vidět, že stromy, na kterých roste jmelí, nemají dobrou vitalitu," objasňovala další vliv na šíření jmelí v Olomouckém kraji.

V Čechách není problém

Odborníci vypozorovali, že se jmelí šíří od jihovýchodu směrem k severozápadu regionu.

„V Čechám není vůbec problém. Naopak na Šumpersku jsme v posledních letech zaznamenali velký nárůst jmelí na jedlích v lesních porostech. Začíná to nabývat vážného rozměru," upozorňovala Irena Vágnerová.

Kulovité trsy jmelí, které mohou mít průměr až jeden metr, se v Olomouckém kraji vyskytovaly nejprve na lípě srdčité a topolu kanadském.

„Spektrum dřevin narůstá, letos jsem jmelí našla i na jeřábu ptačím," zmínila dendroložka. Jmelí z různých druhů dřevin se dokonce mírně liší, například tvarem listu.

Protože jmelí stromy oslabuje, jeho šíření dělá odborníkům starosti, začali již vymýšlet způsob, jak zpomalit jeho postup.

„V Lednici zkoušejí zásahy pomocí určitých dávek herbicidních přípravků tak, aby se zahubilo jmelí, ale hostitel poškozen nebyl," uvedla Irena Vágnerová.

Jinde zase experimentují s tím, že jmelí seříznou a místo, kde poloparazit rostl, i s větví zabalí do něčeho tmavého, aby došlo k odumření jmelí ve větvi.