Dotklo se několika stovek lidí, mimo jiné i ženy, která si přála zůstat v anonymitě. Její jméno má ale redakce k dispozici. Říkejme jí třeba paní Marcela.

Důvody, proč přišla o práci, se dozvěděla na mítinku v jednom z přerovských hotelů.

Přestože o jeho konání věděli zaměstnanci měsíc předem, nikdo z nich ani ve snu nečekal, co bude hlavním bodem jednání.

„O tom, že proběhne podobný mítink, nás informovali asi před měsícem. Měli jsme si dokonce připravit otázky a směřovat je na vedení společnosti. Také jsme věděli, že se schůzka koná v pondělí od 9 do 12 hodin s tím, že směny, které mají ranní a odpolední dostanou volno a do práce nastoupí až noční,“ líčí paní Marcela.

Asi před dvěma týdny vedení firmy zaměstnancům oznámilo, že si mají vyklidit skříňky v práci - údajně kvůli deratizaci.

„Nikoho z nás ani nenapadlo, že nám něco hrozí, protože jsme je už jednou kvůli deratizaci vyklízeli,“ krčí rameny mladá žena.

Lidé, kteří byli nemocní, nebo si nestihli skříňky vyklidit, nyní mohou dodatečně závod kontaktovat přes telefon nebo e-mail.

Pivní slavnosti v Přerově
Pivní slavnosti v Přerově: Argema, Slza i Jelen
Přerovské Gambro
Rána pro Přerov! Gambro zavře závod, propouští stovky lidí

Už nechoďte do práce

Co zaměstnance čeká, to už někteří tušili už před zahájením pondělního mítinku. Lidé se to ale báli vyslovit nahlas.

„Přišli jsme na hotel. Bylo tam strašně málo místa, a proto více jak polovina přítomných musela stát. Přišlo mi divné, že sál střeží i ochranka. Prohlížela jsem si přistavené tabule s výrobními čísly a také jsme si mohli přečíst program schůze. V devět hodin ráno před nás předstoupilo vedení firmy ze zahraničí a s pomocí tlumočníků nám oznámilo, že už nemáme dál chodit do práce. Já jsem měla jít v úterý normálně na ranní směnu,“ dodává sklesle žena.

Zaměstnanci, kteří nespadali pod agenturu, sál opustili. Ti, co ano, si ještě vyslechli shrnutí od mluvčí agentury.

„Předali nám vytištěné nabídky práce z Hranicka a Kroměřížska. Také nás pozvali na akci Trh pracovních příležitostí, který se koná v pondělí, a kde nám zástupci agentury pomohou doladit životopisy a nabídnou volná pracovní místa,“ říká paní Marcela.

Policie pátrá po čtyřech mužích, kteří ukradli v obchodu s potravinami v Galerii Přerov alkohol.
Čtveřice mužů kradla v Galerii Přerov. Nepoznáte je?

Proplatí dovolenou?

Pracovní agentura vyplatila zaměstnancům květnovou výplatu a podle slov paní Marcely dostanou mzdu ještě za červen, ta se ale bude počítat z průměrné.

„Měla jsem ještě čtrnáct dní dovolené a vůbec netuším, jestli mi ji proplatí, nebo ne. Nejsem na tom ale zase nejhůře, kolegyně si vzala hypotéku, na kterou je úplně sama. Další lidé zase musejí živit rodiny. Našla jsem si aspoň brigádu a doufám, že se mi podaří rychle něco najít. Třísměnný provoz mi nevadí,“ uzavírá smutně.

Ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Přerově Ilona Kapounová.
Jsme připraveni propuštěným pomoci. Radou nebo nabídkou rekvalifikace