Středečního slavnostního otevření opravené budovy se zúčastnila řada významných osobností v čele s tváří teplických lázní Zlatou Adamovskou a jejím manželem Petrem Štěpánkem.

„Do lázní v Teplicích nad Bečvou zavítám dvakrát nebo třikrát do roka. Jezdím sem nabírat energii, jezdím sem relaxovat. Dělá mi to velice dobře, protože jsem velice hyperaktivní člověk. Svůj preventivní pobyt zde můžu jenom doporučit. Určitě se mi to zúročí, pokud se, nedej bože, nějaká nemoc objeví," řekla populární herečka, která se stala i patronkou dětské léčebny.

Náklady? 16 milionů

Objekt dětské léčebny Radost se vybudoval v roce 1933 a v mezičase prošel několika přestavbami. Právě skončená rozsáhlá rekonstrukce se týkala zateplení, výměny oken, nových interiérů, výtahu a přístrojového vybavení. Náklady se vyšplhaly na 16 milionů korun.

Nová budova bude mít kapacitu 59 lůžek. Osm pokojů s vlastním sociálním zařízením poskytne větší komfort i maminkám, které děti na pobytu doprovází a jsou s nimi ubytované na jednom pokoji.

I pro malinké děti

Lázně v Teplicích nad Bečvou jsou jedinými na Moravě, které mohou léčit děti už od jednoho a půl roku.

„Léčí se zde děti kardiaci, onkologicky nemocné děti, děti s onemocněním pohybového aparátu, nervového systému a děti léčící se z obezity. To jsou indikace, které jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění," řekla výkonná ředitelka lázní Irena Vašicová.

Pobyt dítěte v léčebně trvá minimálně 28 dní, v případě potřeby se však může o pár týdnů prodloužit.

„V případě léčby obezity nám nejde o to, aby tady dítě zhublo osm nebo deset kilo, ale o to, aby se naučilo zdravému životnímu stylu. Nesedí u televize, naopak se častěji pohybuje. Je ale zapotřebí, aby tohle v dítěti zakotvilo napořád," sdělila primářka dětské léčebny Radost Marie Nováčková.

Během léčebného pobytu se nezapomíná ani na vzdělávání. Děti docházejí do školy, která je umístěná v horním patře budovy.