„Koštů je v dnešní době hodně, řekli jsme si, že to taky zkusíme. Pořád se ještě učíme," vysvětlil František Hlavica.

První pokus uspořádat ochutnávku slivovice přitom proběhl v roce 2008, při sjezdu rodáků obce. Od té doby čekali na vhodnou chvíli.

„Chtěli jsme podobnou akci udělat už dávno, ale chyběla nám odvaha. Až v letošním roce jsme se k tomu odhodlali. Zájem nás mile překvapil, čekali jsme maximálně dvacet vzorků," doplnil Karel Čech, starosta SDH Těšice.

Nakonec se sešlo na 37 vzorků domácí pálenky a k tomu 26 koláčů, zákusků nebo jiných sladkostí.

„Naše manželky je pekly, bez nich bychom to nezvládli," přiznal František Hlavica

Vybraná porota postupně ochutnávala všechny vzorky pálenek, které obodovala a určila vítězný. Mezi porotci zasedl i Pavel Strnadel, předseda zahrádkářů a majitel pálenice v nedaleké obci Kelč.

„Každý vzorek se liší, zatím je to průměrné. Letošní sezona byla slabá, podepsal se na ní jarní mráz a sucho. Trnek bylo minimálně, převážně se pálila jablka," přiblížil zhruba v polovině bodování.

Z ochutnávky se dle jeho slov dá porovnat, jak se každý zahrádkář své zahradě věnuje. „Byl jsem na koštech, kde se sešlo na 700 vzorků slivovic. Tady je domácí atmosféra, dá se díky tomu odhadnout, koho je třeba navštívit – tedy kdo má dobrou slivovici," dodal se smíchem.

Kromě místních se akce účastnili i lidé z okolí, například Iva Sehnalová z Paršovic. „Pozvaly nás místní kamarádky. Je to tady výborné, zákusky jsou moc dobré a všechno je tu hezky připravené. Každý si tady přijde na své, chlapi na slivovici, ženy na koláče," řekla.

Domácí sladké se setkalo s velkým úspěchem, každý z návštěvníků mohl hlasovat až pro tři vybrané kousky. „Všechny jsou výborné, je těžké rozhodnout. Potřebovala bych alespoň šest hlasů," uvedla Hana Málková z Horních Těšic.

Příští rok by se tady lidé mohli sejít znovu. „Byla by to hezká tradice, tak snad se chytne," uzavřel Karel Čech.