V sobotu jich na rodinnou Farmu Zdeňka u Hustopečích nad Bečvou dorazila více než tisícovka.

Rozsáhlá travnatá plocha před hlavním vstupem se na první letní den proměnila v trh se stánky regionálních produktů a současně jedno velké hrací hřiště.

Děti si mohly vyzkoušet na mnoha interaktivních stanovištích se členy organizačního týmu nejrůznější činnosti související s hospodařením.

Slalom s kolečky naloženými pytli sena, sázení semínek do půdy, rozpoznávání zeleniny a ovoce, či válení těsta byly jen některými úkoly, jejichž splnění bylo dětem započítáno do hrací karty.

Vůbec k nejoblíbenějším patřil model krávy v životní velikosti, na němž si bylo možné vyzkoušet princip dojení.

„Chtěla bych si vyzkoušet dojit mléko na opravdové krávě," svěřila se nebojácná sedmiletá Karolína Šnirchová z nedaleké Starojické Lhoty.

Velký zájem o sýry a zákys

Petr a Jana Musálkovi se třemi dětmi přijeli na farmu z Nového Jičína.

„Nalákalo nás, že se můžeme něco dozvědět o místních lidech, co umí, co dělají dobrého. Máme dobrou zkušenost s místními sýry. Syny jsme nemohli odtrhnout od traktorů. Johanku jsem vedla i na bylinky a jiná stanoviště. Myslím, že každá věková kategorie si tu najde, co je jí blízké," řekla paní Jana.

Zatímco děti více lákaly atrakce a hospodářská zvířata, dospělí mohli ocenit nabídku stánků.

Velký zájem byl právě o sýry a zákys Farmy Zdeňka.

Sortiment ostatních výrobců tvořil med, domácí brambůrky nebo masné produkty.

"Snažíme se sledovat, co jíme"

Pro fanoušky přípravy pokrmů byl nachystán tým kuchařů se svou kulinářskou show.

„Přijeli jsme sem, protože mléčné výrobky odsud známe a rádi je kupujeme. Dětem jsme chtěli ukázat zvířátka, ať je poznají. Je tady krásné a udržované prostředí," prohlásil Martin Ječmen z Hranic.

„Snažíme se sledovat, co jíme. Vedle místních výrobků například kupujeme maso od řezníka, kterého známe. V hypermarketech nás to už přestalo bavit," dodal.

Začínali se třemi kravami, dnes jich je stovka

Na přípravách místa se podílel celý personál farmy zhruba dva měsíce. K dispozici byla většina zázemí, včetně otevřených stájí, což vyžadovalo i určitou odvahu.

Odměnou byly nadšené reakce návštěvníků.

„Jsme strašně rádi, že lidé přišli. Můžou se seznámit s tím, co zemědělství obnáší," uvedl majitel farmy Antonín Horník.

„Farmaříme už od roku 1992. Začínali jsme velice skromně, měli jsme tři krávy a postupně jsme se rozšiřovali. K dnešnímu dni máme necelou stovku dojnic holštýnského plemene a 150 hektarů pozemku," doplnil.

Ministr znal farmu z kombajnu

Program slavnostně zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka, který nebyl na Farmě Zdeňka poprvé.

„Horníkovi znám už přes deset let. Několikrát jsme tu jeli s kombajnem na žně. Obdivuji, že se rozhodli pro živočišnou výrobu. Za největší krize, kdy bylo mléko za mizerné výkupní ceny, se rozhodli vybudovat mlékárnu. Dnes je evidentní, že to byl krok správným směrem," uvedl Marian Jurečka.

„Je třeba ukázat, že naši zemědělci hospodaří na vysoké úrovni, mají kvalitní ustájení a technologie. Vyrábějí i finální produkty. Akce je zaměřena na rodiny s dětmi, aby se mohly podívat, o čem zemědělství jako obor dnes je. Třeba je to nějakým způsobem osloví, aby se jednou mladá generace rozhodla více vstupovat do zemědělství," zdůvodnil oficiální podporu podobných akcí.

Společně s Antonínem Horníkem zasadil ministr památeční lípu u hlavního vstupu.

Farmářské slavnosti se během následujících měsíců uskuteční na dalších čtyřech místech republiky.

Akce pokaždé pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR.