„Letní měsíce konce 16. století trávil pan Vok se svou chotí Kateřinou z Ludanic na Helfštýnském panství a Vokohradí je takovou oslavou jeho významného přínosu do obecné i stavební historie Helfštýna,“ prozradil kastelán hradu Jan Lauro.

Návštěvníci hradu si tak budou moci vyslechnout pověsti spojené s přítomností Petra Voka a v rámci speciálních prohlídek se mohou těšit na vystoupení skupin oživlé historie, které předvedou, jak se v renesanci tančilo, bojovalo s meči i jaká hudba zněla z pánových komnat.

„Společně s dobrovolníky si pak mohou zájemci zasoutěžit na stylových stanovištích například v historickém kroketu, velkých deskových hrách nebo v různých dovednostních disciplínách,“ dodal kastelán.

V rámci programu své dovednosti předvedou například pánové z olomoucké skupiny Adorea, kteří patří k evropské špičce scénického šermu, tanečním vystoupením potěší skupina Porty Temporis, Kejklířksko-ohňovou show na závěr předvede rodinná skupina Boca.

Studio Bez kliky a Atelier Wolf povedou soutěžní stanoviště. Komponované prohlídky hradu budou probíhat od 15 hodin, každou hodinu, a to až do 21. hodiny. 

Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
Vylovit robota z Hranické propasti dá opravdu zabrat