Také v mnoha obcích Hranicka tuto nešťastnou část 20. století připomínají pomníky obětem takzvané Velké války. Ne všude jsou ale ve zcela ideálním stavu.

Kvůli krvavým bojům ve druhé dekádě dvacátého století padlo celkem sedmnáct obyvatel Velké.

Tamní obyvatelé právě v těchto dnech pracují na tom, aby symbolický památník byl ještě důstojnější vzpomínkou na tehdejší vojáky.

„Během tří sobot jsme kvůli tomu pořádali brigády. Hasiči památník kompletně vyčistili, upravuje se i beton, který nebyl v dobrém stavu. Opraví se i okolí pomníku, například zrezavělý plot," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů ve Velké Radek Hlavinka s tím, že veškeré práce budou dokončeny do 15. srpna.

Památník se opravuje v rámci blížícího se otevření hasičské zbrojnice, která byla nedávno zkolaudována.

Pomník obětem 1. světové války je v Olšovci zároveň památníkem prvního československého prezidenta T.G. Masaryka, jehož busta byla původně odkryta u příležitosti jeho osmdesátých narozenin v roce 1930. Před několika lety prošel opravami i tento památník.

„Opravily se hlavně nápisy na desce. Busta Masaryka byla za války schovaná a podruhé byla odstraněna během minulého režimu. Později se poškozená našla na dně lomu v Olšovci," zmínil historii památníku starosta Olšovce Antonín Folter.

K uctění památky zemřelých vojáků v bitvách mezi lety 1914 až 1918 v Hranicích slouží mauzoleum, které stojí v areálu místního hřbitova.

Ani mauzoleum se v minulých letech nevyhnulo rekonstrukci.

„Jsou zde umístěny ostatky více než 1450 vojáků, a to z jedenácti současných evropských zemí," řekl historik Václav Bednář.