K počtu zájemců se vyjádřil i mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

„Na základě zkušeností z loňského roku a počtu narozených dětí vyplývá, že k zápisu přijde zhruba stejný počet dětí jako loni," přiblížil.

„Minulý rok se nám podařilo uspokojit požadavky pracujících rodičů, jejichž děti byly starší tří let a jsou obyvateli Hranic," pokračoval mluvčí, který dále uvedl, že ačkoliv školky v Hranicích byly plné, okolní mateřinky poněkud strádaly.

„Školky v okolí měly volná místa, takže se neobáváme nějakého výrazného přetlaku," vysvětlil Petr Bakovský.

Starší zastávají roli učitele

Pouze čtyři děti přijme nejmenší školka v Hranicích Šromotova pastelka při Základní škole Šromotovo. Už teď na dni otevřených dveří projevilo zájem patnáct rodičů.

Naše školka má výhodu v tom, že jsme součástí základní školy, takže je to velice výhodné pro děti i rodiče, protože školáci poznají prostory a nejsou potom překvapené. Navíc naše třída je jen jedna o dvaceti dětech, což je nejmenší počet tady v Hranicích," uvedla vedoucí učitelka Martina Polláková, která si rodinné prostředí pochvaluje.

„Vidím v tom velikou výhodu, protože děti od tří do šesti let si mohou vzájemně hodně dát. Mladší děti se učí nápodobou různým dovednostem a ti starší zastávají roli učitele. Navzájem si pomáhají, což je výborné," pokračovala Martina Polláková.

„Rodiče musí počítat s tím, že přijmeme pouze čtyři děti. Jsme nejmenší oddělení, tak se na všechny asi nedostane. Rok od roku je to jiné. Loni jsme přijímali dvanáct dětí, letos pouze čtyři. Tak uvidíme, jak to dopadne, sama jsem zvědavá," pověděla vedoucí učitelka Martina Polláková.

Hračky jako dárek při zápisu

Další menší školkou je i mateřská škola v Drahotuších. Jak uvedla vedoucí učitelka Martina Humplíková, žádné speciální požadavky na děti nemají.

„Není to jako zápis do školy. Jde pouze o to, že rodiče přinesou vyplněnou žádost o přijetí, kterou doloží občanským průkazem a rodným listem dítěte," řekla Martina Humplíková.

„V době, kdy se rodiče budou věnovat těmto formalitám, se děti seznámí s prostředím mateřské školy a pohrají si s hračkami. Jako dárek máme pro všechny děti připraveny ručně šité plyšové hračky," popsala zápisový den učitelka, která se domnívá, že zájem bude stejný jako v loňském školním roce. Předpokládají, že budou moci přijmout zhruba 15 dětí.

Základní kritéria jsou bydliště v Hranicích, dítě nad tři roky a zaměstnaní rodiče.

Zájem je pravidelně o něco větší vzhledem k tomu, že se občas hlásí i rodiče s mladšími dětmi, ti, co nebydlí v Hranicích nebo rodiče, kteří sice nemají zaměstnání, ale rádi by ho našli, což by bylo snazší, kdyby měli potomka ve školce.