Rozměry zahrady jsou úctyhodné, nicméně jediná věc, která zde ještě před nedávnem stála, byl přírodní kopec.

„Na něm se v zimě s dětmi sáňkujeme, jinak jsme naši zahradu moc vybavenou neměli," pověděla ředitelka Drahomíra Plesníková a vyjmenovala, co všechno lze vidět na hřišti, které je zaměřené především na enviromentální výchovu.

„Stojí zde herní sestava, která se skládá z věží, výstupových žebříků, hasičské tyče, šplhadel, houpaček, sluzavek, hrazd, houpacího přechodného můstku a kreslící tabule. Dále jsou tu prvky jako hmyzí hotel, broukoviště, budky pro ptáky, iglú z vrbového proutí. Dokonce je zde vybudovaný jeden umělý kopec. Velkou radost máme z vybetonovaného ohniště," popisovala ředitelka. „Tady budeme opékat špekáčky nebo jablíčka a sem budeme sypat ptáčkům semínka," ukazovaly děti na ptačí budky.

Nechybí zde ani „venkovní učebna", kde bude moci šedesát svěřenců ze tří tříd tvořit, hrát si, nebo se učit.

„Tyto prostory budeme hodně využívat i při dětských dnech, setkáních s rodiči, nebo při „jablíčkiádě". Tento rok jsme si v říjnu říkali: Naposledy jsme na starém hřiště a další rok už na novém," pochvalovala si ředitelka s tím, že celá akce je hrazená z dotací z Operačního programu životního prostředí a stála sedm set tisíc korun.

„Během čtrnácti dnů, co se hřiště budovalo, děti netrpělivě postávaly u oken. Každý den jsme se dívali a hádali, co nám tam přibývá a co tam budeme moci asi dělat. Moc jsme se na něj těšili," popsala usměvavá Drahomíra Plesníková nekonečné dva týdny.

Knír z akátu

A jak se líbí nové přírodní hřiště malým předškolákům? „Dobře se nám líbí. Veloši si tu už hráli a já jsem vyzkoušela úplně všechno," pochlubila se Simonka.

V přední části zahrady se díky projektu zasadila hrušeň.

„Proč? Protože naše hřiště se jmenuje U Kníraté hrušky. Když se tady byli podívat architekti, viděli starou hrušeň, kterou jsme museli pokácet a jeden tatínek nám na ni tehdy udělal knír z překližky a připevnil jej na kmen. Ten nápad se jim líbil, tak máme i nový knír ze stejného materiálu jako je celé hřiště, z akátu," uzavřela povídání ředitelka Mateřské školy v Hustopečích nad Bečvou Drahomíra Plesníková.