V Luboměři pod Strážnou se Miloš Zeman nejprve setkal se starostkou Anežkou Nevřelovou a poté i se zdejšími občany.

„Já jsem vám přijel poděkovat. Poděkovat za 89,55% pro Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby,“ vyjádřil prezident hned na úvod svůj vděk.

Vzapětí se ale se zdviženým obočím pozastavil nad stavem zdejších silnic.

„Přijel jsem sem po vašich silnicích a pochopil jsem, co to znamená tankodrom,“ adresovala hlava státu štiplavou poznámku hejtmanovi Olomouckého kraje Ladislavu Oklešťkovi, který seděl po její pravici.

K otázce krajských silnic se Miloš Zeman vrátil i v samotném závěru, kdy hejtmana v žertu vyzval, aby „nechal za ranního kuropění v hradebním příkopu zastřelit radního pro dopravu.“

Přední část dvorku slouží v období venkovních posezení jako letní zahrádka zdejší kavárny.
Prostor mezi zámkem a Pernštejnským náměstím se dočká revitalizace

Komunální volby i slivovice

Během setkání se prezident dotkl také nadcházejících komunálních voleb, když apeloval na volební účast.

„Chtěl bych vás poprosit o jednu jedinou věc. Jděte k volbám. Volte si, koho chcete, do toho vám nemá prezident co mluvit. Když ale nepůjdete k volbám, riskujete, že ti kteří přijdou, zvolí někoho, koho byste vidět nechtěli,“ řekl Miloš Zeman.

A nebyla by to naše současná hlava státu, kdyby na přetřes nepřišel i alkohol. Konkrétně slivovice.

„Když jste měl besedy při první volbě, tak jste nám sliboval, že pokud budete zvolen, tak se pokusíte něco udělat s pálenicemi, abychom nemuseli za pálení tolik platit. Švestek máme, že nevíme co s nimi, a zatím se nic neděje. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli jste na to zapomněl, nebo jestli to nelze provést,“ položil otázku jeden z přítomných obyvatel.

„Mohl bych se vymluvit, že jsem tento slib nedodržel v rámci boje proti alkoholismu, ale mně by to asi nikdo nevěřil. Takže ještě jednou slibuji, že Mirku Tomanovi, prezidentu potravinářské komory a ministru zemědělství, připomenu, aby vlídným okem na pálenice vzhlédnul,“ odpověděl prezident za potlesku místních. 

Takovou spoušť napáchala v noci na pondělí vichřice v areálu hranické nemocnice
Vichr v Hranicích shazoval stromy na auta i domy, škodil i v nemocnici