„Na posledním zasedání se zastupitelé vyslovili pro schválení žádosti SK Hranice o dotaci jeden milion korun, tím se celá akce může považovat za definitivní. Peníze se přepošlou příští týden,“ sdělil Přerovskému a hranickému deníku tiskový mluvčí Krajského úřadu Olomouc Ivo Heger.

Na tato slova kromě sportovního klubu a fotbalové či atletické veřejnosti netrpělivě čekala také hranická radnice. Ta sice měla částku 2,9 milionu na rekonstrukci tribuny již vyhrazenou v rozpočtu na rok 2012, její finanční podpora však byla závislá právě na stanovisku krajských zastupitelů.

„I město pociťovalo opravu tribuny SK jako neodkladnou záležitost. Nejen samotná tribuna, ale ani zázemí už dlouhou dobu neodpovídá obvyklým standardům. Před několika lety se dokonce řešilo, že budova bude kvůli nevyhovujícím podmínkám uzavřena. Nakonec k tomu naštěstí nedošlo,“ řekl tiskový mluvčí Městského úřadu Hranice Petr Bakovský.

Hranická radnice tak se souhlasným názorem v Olomouci vyjádřila velkou spokojenost.

„Myslím, že to dokazuje i ten fakt, že zastupitelé v loňském roce tento projekt podpořili. V podstatě se shodli na tom, že se jedná o jednu z nutných věcí, kterou je do budoucna nutno vyřešit,“ dodal tiskový mluvčí s tím, že město sport v minulosti finančně podpořilo také při výstavbě tartanové dráhy v areálu či umělého hřiště, které stojí v těsné blízkosti hlavního stadionu.

„Město se vždycky snažilo sport podporovat. Samozřejmě v rámci přijatelných finančních možností města,“ dodal Bakovský.

Tři, čtyři, pět měsíců?

Po zdlouhavých jednáních tak na řadu přichází realizace. Na začátku dubna by se mělo vyhlásit výběrové řízení. Na jeho vypsání se bude podílet jak výbor SK, tak i zástupci města.

Důležitým kritériem pro volbu ideálního zhotovitele by podle předsedy sportovního klubu Miroslava Nehyby měla být zejména doba trvání rekonstrukčních pra­cí.

„Jestli to bude trvat tři, čtyři nebo pět měsíců, nejsem v současné chvíli schopný říct. Vše se pokusíme dělat tak, aby nebyl narušen chod klubu. Vítězný dodavatel stavby by tedy měl postupovat tak, aby mohly být sportovcům k dispozici alespoň některé prostory tribuny,“ uvedl předseda klubu Miroslav Nehyba.

S trochou nadsázky ze současné tribuny nezůstane kámen na kameni. Celý projekt bude podle předsedy SK Hranice rozfázován na dvě etapy.

Druhá etapa: šatny, sedadla i úprava okolí

V té první, na kterou SK získalo peníze již nyní, projde rekonstrukcí zchátralá střecha, boční strany tribuny či sociální zařízení.

V rámci druhé etapy dojde na šatny spodního traktu, fasádu a výměnu současných dřevěných lavic za jednotlivá sedadla. Podle slov Miroslava Nehyby se v konečné fázi celkově upraví také okolí areálu.

Na druhou polovinu prací, která si stejně jako ta první vyžádá přibližně čtyři miliony korun, ale ještě peníze zajištěny nejsou. Je tak možné, že o finanční podporu bude sportovní klub usilovat znovu.

„I tato alternativa existuje, je to ale jen můj názor,“ sdělil Miroslav Nehyba.

Tribuna stadionu byla postavena už v roce 1960 a od té doby stojí na místě v prakticky nezměněné podobě. Před patnácti lety navíc doplatila na polohu u řeky Bečvy. Tehdejší rozsáhlé povodně totiž její celkový stav výrazně zhoršil.