Definitivní verdikt o otevření nové třídy je přitom hodně čerstvý. Padl až na konci letních prázdnin.

„Některé rodiny se přistěhovaly později a rodiče se nám ozvali až v průběhu prázdnin. Dlouho to bylo na vážkách, pohybovali jsme se totiž na hranici třiceti prvňáčků, kteří do školy nastoupí. Věřím, že rozdělení do dvou tříd je krok správným směrem," uvedl ředitel školy Tomáš Navrátil.

Nárůst prvňáčků zatím nebude mít vliv na počet členů pedagogického sboru, ovšem okolnosti se v budoucnosti mohou změnit.

„Uvidíme, jak se situace vyvine v dalším období, avšak dá se očekávat, že i v příštím roce otevřeme dvě první třídy. V takovém okamžiku zřejmě rozšíříme pedagogický sbor minimálně o jednoho člověka. Prozatím jsme nárůst dětí pokryli z vlastních zdrojů, nikoho dalšího jsme nepřibírali," dodal ředitel školy.

Také starosta Bělotína Eduard Kavala považuje změnu v prvním ročníku školy za dobré řešení.

„Sám jsem byl kantorem a vím, že učit dohromady třicet tři prvňáčků není zrovna ideální. Naštěstí jsme už předem měli nakoupené některé lavice a další školní vybavení, i když v té době se ještě o rozšíření výuky nevědělo," uvedl starosta.

Jídelna v novém

Paralelní výuka v prvním ročníku je podle ředitele Tomáše Navrátila nejvýraznější, avšak ne jedinou změnou v chodu školy. Do zcela nového kabátu se „oblékla" i školní jídelna a stravování nyní zajišťuje společnost, která se na tuto oblast specializuje.

„Žáci se mohou těšit na zcela nové prostředí. Kvalitnější je i zázemí kuchyně s novým vybavením. Předpokládáme, že i v jídelním lístku nastane změna k lepšímu," dodal ředitel.

Rekonstrukce školní jídelny a kuchyně si vyžádala přes dva miliony korun, práce trvaly pět týdnů.

„Dá se říct, že v těch prostorách nezůstal kámen na kameni. Těžko hodnotit hned na začátku, ale první dojem je dobrý. Zařízení je nové, kuchařky i strávníci mají daleko důstojnější podmínky než dříve. Věřím, že v oblasti stravování nastane posun k lepšímu, protože v tomto směru jsme řešili dlouholetý problém," uzavřel starosta Bělotína Eduard Kavala.