Na kritickou situaci už předloni upozornila prověrka Bezpečnosti ochrany zdraví při práci a zlepšené podmínky už netrpělivě vyhlíží i samotní uživatelé.

„Srovnávat můžu spíše s většími městy, kde jsou podle mě autobusová nádraží na lepší úrovni. Vzhled nádraží v Hranicích by mi z venku ani tolik nevadil, spíše by se měli zaměřit na čekárnu pro cestující," řekla Markéta Vinařová.

Právě i čekárna bude součástí plánovaných oprav, jenže v letošním roce se s pracemi rozhodně nezačne. V souvislosti s rekonstrukcí nádraží nyní zástupci města, které je vlastníkem autobusového nádraží, pracují na projektové dokumentaci a podle současných plánů se tato akce dostane i do návrhu hranického rozpočtu na příští rok. Ten však bude schvalovat už další složení zastupitelstva.

O nové podobě autobusového nádraží v Hranicích se uvažuje již několik let. Nejnovější verze zahrnuje například výstavbu sedmdesáti parkovacích míst pro osobní automobily na dolním konci nádraží nebo opravu výpravní budovy.

Zdroj: Městský úřad v Hranicích. Klikněte pro zvětšení

Změny mohou přijít

Změny se vedle venkovních prostorů dotknou i výpravní budovy. Tamní informační kancelář doplní samozřejmě čekárna pro cestující i sociální zařízení.

Nová podoba objektu ovšem zatím není definitivní. Do plánů města ale už zřejmě nespadá restaurace, která má v budově doposud své místo. Stavba tak bude celkově rozhodně menší než doposud.

Hlavně kvůli dopravě osobních aut i autobusů na nádraží se k projektu v září vyjádří dopravní inspektorát policie ČR.

„Musíme projednat, zda výjezd pro autobusy povede stejnou cestou jako jejich vjezd do nádraží. Počítáme totiž s tím, že úsek v tom místě bude poměrně dost široký," řekl k zářijovému jednání referent odboru správy majetku Pavel Slovák.

Ostrůvky a parkování

Naopak beze změny pravděpodobně zůstane počet nástupních ostrůvků.

„Ten počet snižovat nebudeme, i když jsme o tom kvůli rozsáhlejšímu parkovišti pro osobní automobily uvažovali. V současné době jsou totiž ta volná místa pořád ucpaná. Počet parkovacích míst ale bude i tak dostatečný," uvedl dále.

Podle rozpočtové ceny vyjde rekonstrukce autobusového nádraží na 13,5 milionu korun, plánovaná rekonstrukce výpravní budovy vyjde přibližně na další dva miliony korun.