Tam se Klára Leroy, Andrea Machancová a Karolína Šatánková s jejich týmem Hledá se krab! umístily na prvním místě v kategorii žáků druhého stupně.

Lenka Kopřivová si přečetla v novinách o soutěži Zdravá 5 a napadlo ji, že by se s dětmi ze školy mohli také zapojit. Soutěž je totiž zaměřená na zdravé svačiny a v drahotušské základce vaří ve školní jídelně zdravá jídla, proto to chtěli také zkusit.

Ilustrační foto
Historická premiéra! Hranice poprvé hostí atletické mistrovství republiky

První kolo

„Nejdříve jsem přišla do páté třídy a oni byli nadšení a hned začali vymýšlet nápady. Sedmáci se to dozvěděli a přišli s tím, že by se chtěli taky účastnit,“ vyprávěla Lenka Kopřivová.

Podle pravidel soutěže sestavili tříčlenný tým, který měl připravit svačinu pro čtyři osoby v hodnotě sta korun a následně ji někomu předat. V rámci prvního kola tedy páťáci předávali svačinu řediteli domu Elim v Drahotuších a sedmáci veliteli městské policie.

„Předali jsme svačinky, napsali jsme příběh a poslali porotě. Účastnilo se 571 družstev z celé České republiky a my jsme čekali a najednou jsme zjistili, že jsme mezi pěti nejlepšími ve starší kategorii. Následně začala mašinerie příprav,“ popsala učitelka.

Zámeckým klubem zněly jazzové i bluesové melodie
VIDEO: Zámeckým klubem zněly jazzové i bluesové melodie

Hledá se krab!

„Inspirovali jsme se v knížce s recepty a udělali jsme svačinku v podobě kraba, proto takový název,“ komentovala Klára Laroy netradiční název svého týmu.

K zajímavému názvu týmu samozřejmě patří i týmové barvy a oblečení. Proto se členky kulinářské skupiny vystrojily po námořnicku.

"Na soutěž jsme si proto pořídily jednotné sukně, trička, námořnické šátky a čepice, na které jsem si nechaly dát jména,“ komentovala úbory Lenka Kopřivová.

Hranická propast je nejhlubší zatopenou propastí na světě
Potápěči se opět ponoří do Hranické propasti. Chtějí vylovit uvízlého robota

Tajná disciplína

Tým sedmaček na soutěži vytvořil housku s pomazánkou a rajčetem, ozdobenou nohami z nakrájené papriky tak, aby výsledné dílo připomínalo kraba. Na přípravu svačiny měly přitom jen patnáct minut.

„Díky tomu, že byly samostatné a jedna na druhou se mohly spolehnout, tak porota, jak chodila kolem, na nich mohla oči nechat. Najednou patnáct minut uběhlo a děvčata tam stála s úsměvem, všechno nachystané a ostatní jenom zírali,“ řekla s úsměvem učitelka.

Další disciplínou, kterou předem nevěděly, bylo přichystání svačiny z předem připravených boxů.

„Donesli nám zdravé a nezdravé jídlo. My jsme z toho měly naaranžovat zdravou svačinku. Byla tam kaiserka, lučina, tyčinka Mars, sýr, šunka hrozny a nějaké pití,“ vzpomínala Andrea Machancová.

Mladé slečny se rozhodly, že ze surovin, které byly na stole, udělají ovocný a zeleninový špíz a dále rozkrojí housku, do které dají šunku a sýr.

Společnou prací a díky připraveným svačinám je následně porota ohodnotila nejvýše ze všech pěti týmů, které se účastnily kategorie za druhý stupeň.

Rockové Hranice 2017
Rocková paráda: Starou střelnici rozžhavila nálož skvělé muziky

Zájezd do ekocentra

Výherci a výherkyně dostali za odměnu zájezd na celý víkend. „Máme jet do ekocentra Orlov u Příbrami, kde bychom mely být od pátku do neděle na pobytu, který je i s programem,“ dodala Lenka Kopřivová.