V současné době je průjezd centrem Hranic zakázán. Mnozí motoristé ale využívají náměstí jako zkratku nebo kvůli tomu, aby se vyhnuli průjezdu Komenského ulicí s nepříjemnými retardéry. Na hluk a další nepohodlí způsobené dopravním náporem si začali stěžovat i někteří místní obyvatelé.

Kvůli jejich stížnostem pak hranický zastupitel Vladimír Juračka (Hranice 2000) inicioval začátkem letošního roku vznik komise, která se řešením problému zabývala.

„Jednou z možností, jak celou situaci řešit, by bylo úplné zabránění průjezdu městem," vysvětlil již dříve zastupitel Juračka.

Jak mělo omezení průjezdu náměstím vypadat, objasnila Přerovskému a hranickému deníku hranická místostarostka Pavla Tvrdoňová (Změna pro Hranice).

„Na Masarykovo náměstí by se podle návrhu předloženého komisí vjíždělo pouze Svatoplukovou ulicí. Na Pernštejnské náměstí by se jezdilo Janáčkovou ulicí, přičemž by se pak auta vracela na zpět na Masarykovo náměstí Zámeckou ulicí. Jiráskova ulice by byla neprůjezdná, projíždět by jí mohly pouze autobusy hromadné dopravy, zásobování, svatby a lidé ubytovaní v Zámeckém hotelu. Z Masarykova náměstí by se tak dalo dostat ven pouze Radniční ulicí," popsala místostarostka navrhované změny.

Navrhované změny v dopravě v centru Hranic

Navrhované změny v centru Hranic: Janáčkovou ulicí by se jezdilo stejně jako dnes, z Masarykova na Pernštejnské náměstí.

Janáčkovou ulicí by se jezdilo stejně jako dnes, z Masarykova na Pernštejnské náměstí.

Navrhované změny v centru Hranic: Průjezd Svatoplukovou ulicí měl být zakázán, povolení by dostaly pouze autobusy městské dopravy, svatby nebo návštěvníci Zámeckého hotelu.

Průjezd Jiráskovou ulicí měl být zakázán, povolení by dostaly pouze autobusy městské dopravy, svatby nebo návštěvníci Zámeckého hotelu.

Navrhované změny v centru Hranic: Na Pernštejnské náměstí by se přijíždělo Janáčkovou ulicí a vyjíždělo zpět na Masarykovo náměstí Zámeckou ulicí.

Na Pernštejnské náměstí by se přijíždělo Janáčkovou ulicí a vyjíždělo zpět na Masarykovo náměstí Zámeckou ulicí.

Navrhované změny v centru Hranic: Svatoplukovou ulicí by se stejně jako v současnosti do centra přijíždělo.

Svatoplukovou ulicí by se stejně jako v současnosti do centra přijíždělo.

Navrhované změny v centru Hranic: Radniční ulice by sloužila stejně jako nyní k výjezdu z Masarykova náměstí. Prakticky by byla jedinou ulicí, kudy by se dalo z centra autem dostat

Radniční ulice by sloužila stejně jako nyní k výjezdu z Masarykova náměstí. Prakticky by byla jedinou ulicí, kudy by se dalo z centra autem dostat.

Navrhované změny v centru Hranic: Zámecká ulice by sloužila k tomu, že by se jí vracela auta z Pernštejnského náměstí. Provoz by tedy byl v opačném směru, než je dnes.

Zámecká ulice by sloužila k tomu, že by se jí vracela auta z Pernštejnského náměstí. Provoz by tedy byl v opačném směru, než je dnes.

Podnikatelé protestovali

Čeho by se jejich zavedením dosáhlo? Náměstí už by nemohlo sloužit jako zkratka, protože automobily by se musely vracet prakticky stejným směrem, ze kterého přijely.

„Jezdili by tam tak jen lidé, kteří tam bydlí nebo kteří tam něco potřebují vyřídit," podotkl k tomu již dříve Vladinír Juračka.

Proti navrhovanému řešení se ale postavila většina členů komise, návrh se nelíbil ani obyvatelům náměstí a okolí.

„Stěžovali si, že by se tímto řešením prodloužila trasa průjezdu městem, čímž by se zhoršilo i životní prostředí," sdělila Pavla Tvrdoňová.

Jednoznačný nesouhlas projevili také místní podnikatelé.

„Zaslali městu petici, aby zachovalo současný stav, protože navrhovaná změna poškozuje jejich zájmy," dodala.

Zastupitel Vladimír Juračka, který vznik komise inicioval, je výsledky jejího jednání i nedoporučení rady zklamán.

„Nevnímám to pozitivně. Myslím, že je to zavírání očí před existujícím problémem," uvedl. Podle jeho slov už doba dozrála k řešení této situace. „Určitě se na červnovém zastupitelstvu (které o problému bude jednat – pozn. red.) pokusím rozvířit diskusi na toto téma. Nemá smysl zametat problémy pod koberec. Jaký to ale bude mít úspěch, netuším," řekl Vladimír Juračka.

Řešení? Zvýšit represi

Podle hranické místostarostky ale existuje způsob, jak by se dal stav dopravy v centru zlepšit.

„Chceme zvýšit represi ze strany městské policie, tedy dosáhnout zvýšené kontroly toho, zda lidé dodržují zákaz průjezdu centrem," vysvětlila Pavla Tvrdoňová. Jak dále uvedla, navrhovaná změna dopravy v sobě navíc skrývala jeden záludný háček.

„Situace v Hranicích je taková, že by se dopravní komplikace nakonec přesunuly jinam, a my bychom problémy se zvýšeným náporem automobilů řešili na jiném místě," dodala.

O tom, jak se celá věc nakonec vyřeší, by měli ve čtvrtek 14. června rozhodnout hraničtí zastupitelé.