„Když jsme se podívali, tak tam visel polozmrzlý pavouček i s kokonem plným vajíček. Jakmile jsem dal pavouka do tepla, v tu chvíli hned ožil a začal nějak divočit, tak jsem ho radši rychle hodil tady do dózičky," uvedl pavoučí nálezce David Polišenský.

„Nebylo to nějak extrémně dramatické. Spíš nás to vážně překvapilo," doplnil muž z Hranic.

V jedné z hranických prodejen našli v banánové krabici exotického pavouka

V jedné z hranických prodejen našli v banánové krabici exotického pavouka. Autor: DENÍK/Kateřina Hojgrová

„Jedná se zřejmě o maloočku, rodu Heteropoda," zhodnotil fotografie pavouka odborník Ondřej Macháč z Univerzity Palackého v Olomouci. Z jaké země byly banány doručeny, není známo.

Není to poprvé, co byla maloočka do Česka takto přivezena. Případy jsou však ojedinělé. Vinou chemických úprav a velikého podmražení je prakticky vyloučeno, aby jakýkoliv živý tvor přežil. Hranické maloočce se to povedlo.

V jedné z hranických prodejen našli v banánové krabici exotického pavouka

To je on. Cizokrajný pavouk z banánu. Foto: DENÍK/Kateřina Hojgrová

Ačkoliv se jedná o exotického pavouka větších rozměrů, pro člověka není jedovatý. Kousanec vám může uštědřit sice pořádný, ale na životě vás to jistě neohrozí. I přes druhové jméno lovecká, maloočka cítí-li se ohrožena, volí raději útěk než útok. Zoologická zahrada v Hradci Králové tento druh dokonce využívá k redukci počtu přemnoženého hmyzu. Návštěvníci tak na ně klidně mohou narazit tváří v tvář.

Novým domovem se tropickému živočichovi stane olomoucká ZOO. 

Autor: David Král