„Dejte si, jen si dejte dort. A víno, dejte si taky víno" pobízela neustále oslavenkyně. Chuť k jídlu ani do života Marii Kalužovou rozhodně neopouští. I když již hůře slyší a artikuluje, stále je v komunikaci velice aktivní.

„Je spíše samotářkou, ale neustále pozitivně naladěná. Paní Kalužová je u nás již od roku 1996. Já znám paní Kalužovou deset let, a za tu dobu jsem vážně nezažila, že by neměla dobrou náladu," prozradila ředitelka Domova seniorů Hranice Simona Hašová

Sto let by vyučené švadleně z Veselíčka jistě nikdo nehádal. I když sama říká, že vysoký věk pociťuje.

„To zdraví už není, co bývalo. Představte si, že jsem dneska nepoznala svého synovce. Člověk ho chvíli nevidí, a pak jej už ani nepozná," podělila se s humorem o aktuální příhodu ústřední postava dne. Na oslavu dorazila také její vnoučata.

„Pokud se v našem zařízení poštěstí, že se někdo dožije takto vysokého věku, pochopitelně je to důvod k oslavě. Určitě to není časté, ale čas od času na tu stovku někdo dosáhne. V těchto případech se snažíme významnou událost oslavit s rodinnou i přáteli. Také jsme rádi, když přijde pogratulovat někdo z vedení města," přiznala ředitelka pečovatelského do­mu.

„Myslela jsem si, že je starosta pokročilejšího věku. A on je to mladý chlap," řekla na adresu starosty Hranic Jiřího Kudláčka jubilantka.

„Doufám, že se tady sejdeme znovu při sto pátých nebo třeba i sto desátých narozeninách. Určitě se rád zúčastním," vyslovil na závěr přání starosta. 

Autor: David Král