Ve čtvrtek o tom prakticky jednohlasně rozhodli zastupitelé města, kteří na návrhy pod peticemi podepsaných obyvatel kývli.

Celá záležitost vznikla na základě nového zákona. Ten stanoví, že v rámci elektronizace veřejné správy nesmí být v jednom městě či obci názvy dvou či více ulic s totožným pojmenováním.

V Hranicích a Drahotuších přitom takovýchto případů bylo hned šest. Celkem se jednalo o ulici Boženy Němcové, Nádražní, Nerudova, Svatoplukova, Tyršova a V Poli.

Tyto původní názvy už od 29. března neplatí. Přesně polovina z nich je pak poopravena již podruhé.

Už na konci března hraničtí zastupitelé rozhodli o tom, že názvy šesti všech zmíněných ulic se doplní o římskou číslici II.

Na tento návrh však drahotuští obyvatelé Tyršovy, Nádražní a Nerudovy ulice nepřistoupili a svůj nesouhlasný názor potvrdili třemi sty podpisy v jednotlivých peticích.

Právě kvůli nim nyní zastupitelé o změnách názvů jednali znovu.

Zastupitelé právě odhlasovali změnu názvů tří ulic v Drahotuších.

Zastupitelé právě odhlasovali změnu názvů tří ulic v Drahotuších

„Výsledkem je další změna názvů ulic v Drahotuších. Ulice Nádražní se bude jmenovat K Nádraží, ulice Nerudova se přejmenuje na ulici Jana Nerudy a ulice Tyršova na M. Tyrše," řekla na tiskové konferenci starostka Hranic Radka Ondriášová (ČSSD) s tím, že ulice V Poli, která v Drahotuších navazuje na ulici Zahradní, bude přejmenována na Starou štreku.

U dvou zbývajících duplicitních názvů zůstane podle původní změny římská dvojka.

Na nutnosti obíhat úřady a vyřizovat jednotlivé záležitosti, které jsou se změnami trvalého bydliště spojeny, se ale pro občany Drahotuš nic nezměnilo.

„V průběhu dubna si změnu trvalého bydliště nahlásilo celkem deset občanů. Všechny jsme je ale informovali o probíhající aktivitě a doporučili jsme jim s výměnou občanského průkazu počkat. Nyní budou vyrozuměni o druhé změně," řekla Radka Ondriášová, která sama dopisem dotčené obyvatele místní části osloví.

Čekali, jak to dopadne

Jak uvedl tajemník Městského úřadu v Hranicích Vladimír Vyplelík, už březnový návrh, o němž zastupitelé hlasovali, počítal se dvěma kroky. Jednak s rozhodnutím o přejmenování ulic v Drahotuších, ale také s možností, že samotní obyvatelé si přesné názvy svých ulic určí. Na květnovém zastupitelstvu se tak změna provedla podle přání tamních obyvatel.

„Tyto kroky byly vynuceny zákonem. Ministerské úředníky z nějakých důvodů popuzuje fakt, že v jedné obci se ulice jmenují stejně, byť je to v různých místních částech. Drahotuše navíc mají své vlastní směrovací číslo i poštu. Osobně si myslím, že je to zbytečné zvyšování byrokracie a zbytečné obtěžování obyvatel," řekl tajemník Vladimír Vyplelík.

Sama starostka připomněla, že Hranice byly za pozdní reakci na tuto vynucenou změnu kritizovány. S tím ale nesouhlasí ona ani tajemník městského úřadu.

„V zákonu o základních registrech to sice platilo už delší dobu, účinnost tohoto zákona se neustále odkládala. Do poslední chvíle se za zachování názvů ulic bojovalo. Nemohlo by nás potkat nic horšího, než kdybychom ke změnám názvů ulic přistoupili a pak tato podmínka padla. Ulice bychom tak přejmenovávali zbytečně," uvedl Vladimír Vyplelík.

Pro výměnu i v pátek a v sobotu

Termín, do kterého si dotčení obyvatelé Drahotuš musejí občanský průkaz či jiné doklady s přesnou adresou bydliště, vyměnit, není striktně daný.

„Každý by ale měl mít občanku se správně zapsaným trvalým bydlištěm. Obyvatelé by tak k výměně měli přistoupit co nejdříve. Počítáme s tím, že lidé budou na úřad chodit v průběhu května a že k výměně dokladů využijí i prodloužených pátečních či sobotních termínů," dodal tajemník.

Odbor vnitřních věcí tak nyní bude opět evidovat změnu názvů ulic. Zavede také prodloužené páteční služby a výjimečně i sobotní termíny. Konkrétně půjde o pátek 18. a 25. května, kdy budou úředníci k dispozici od 8 do 17 hodin a v sobotu 19. a 26. května, a to v době od 8 do 12 hodin.

Pro podnikatele ve zmíněných lokalitách bude obecní živnostenský úřad vydávat aktuální výpisy z živnostenského rejstříku automaticky. Změny jsou totiž elektronicky zasílány do informačního systému registru živnostenského podnikání. Živnostenský úřad na základě těchto zápisů podnikateli vydá a zašle výpis se změnami.

SOUVISEJÍCÍ: Čtyři sta lidí z Drahotuš si bude měnit doklady. Změnili jim názvy ulic