Na prostranství u Kraslicovníku - nádherně nazdobeného stromu kraslicemi - střídalo jedno vystoupení druhé.

Návštěvníci mohli zhlédnout vystoupení dětského folklorního souboru Rozmarýnek, ale také pásmo „Jaro, vítej“ dětí ze základní školy v Drahotuších.

Nechyběly ani lidové písničky Hudecké muziky Franty Kopeckého a Česká beseda v podání Černotínsko-hluzovského tanečního souboru.

Legendární kapela Buty v Zámeckém klubu v Hranicích
Buty v Hranicích: nestárnoucí hity, pocta a pohoda, jazz…

„Vítání jara letos pořádáme podruhé a smyslem je připomenout lidové tradice a zvyky. Koná se symbolicky u Kraslicovníku, který jsme nazdobili kraslicemi, vyrobenými převážně dětmi ze škol a školek. Potěšilo nás, že se letos k této akci připojili i studenti gymnázia, kteří nám dodali krásná černo-bílá vajíčka,“ přiblížila ředitelka Městských kulturních zařízení v Hranicích Naďa Jandová.

Kraslicovník je ozdobou hranického náměstí a lidé se u něj zastavovali i v sobotu odpoledne.

„Nazdobit ho do této podoby dalo spoustu práce, která není vidět. Vajíček je na stromě tři tisíce tři sta a dvěma pracovnicím, které je vázaly na pentle a dávaly na strom, to trvalo asi šestnáct hodin. Strom nám věnovala stejně jako loni obec Střítež,“ řekla.

Chodník, který vede k vlakovému nádraží, se dočká opravy.
Mezi nádražími v Hranicích se opravuje chodník

Velikonoční atmosféru navodila pestrým pásmem „Jaro, vítej!“ Děcka z Drahotuš - soubor dětí ze zdejší základní školy.

„Děti si samy vyrobily mořenu i nástroje a nechali jsme ušít také stylizované kroje s přednicemi, zadnicemi a halenkami,“ popsala autorka pásma Taťána Hrubá, která přiznala, že tíhne spíše k valašskému folkloru, protože z tohoto kraje pochází. Mořena - nebo jinde také morena - ale po vystoupení v Bečvě neskončila.

„My ji vždycky přineseme a po skončení pásma zase odneseme,“ usmála se.

Lidé, kteří zavítali na Masarykovo náměstí v Hranicích, byli s programem spokojeni.

„Přišla jsem se podívat na své dvě neteře a je to moc pěkné. Jen jsem si říkala, protože pocházím z vesnice, že na tom betonovém náměstí vystoupení nemá tu pravou atmosféru. Kdyby děti vystupovaly na louce nebo třeba na našem výletišti, tak by to působilo ještě trochu jinak,“ uzavřela Jana Kopčová, která přijela ze Skaličky.

Ilustrační foto
V hranické školce Pohádka mají vlastní chůvu