Ta hodlá na ulici ČSA vybudovat denní centrum, kde budou moci právě lidé bez domova nejen trávit čas, ale také se zde umýt či najíst.

„Všichni potkáváme skupinky lidí bez domova, které v zimních měsících postávají ve dvoraně zámku, v prostorách supermarketů a na dalších místech, kde je jim tepleji. Když jsou tito jedinci vyzváni, aby odešli, oni odpoví, že nemají kam jít. Teď by konečně měli místo, kde by mohli být,“ vysvětlil na jednání zastupitelstva místostarosta města Hranice Ivo Lesák, proč hodlá město denní nízkoprahové centrum zřídit.

Pohled na Hranice a hranický jez. Ilustrační foto
Rozšíření hranického jezu se odkládá, místní radnice se bouří

V současné době mohou osoby bez přístřešku využívat služby nocležny, kterou provozuje společnost ELIM v prostorách městské ubytovny na ulici Vrchlického.

Během dne však tito lidé nemají na území města žádnou oficiální možnost přístřeší, tepla či osobní hygieny.

„Nyní by tak mělo vzniknout místo, kde se budou moci přes den schovat. Kde se budou moci umýt, vyprat si věci, získat čisté oblečení a tak dále,“ vyjmenoval místostarosta.

Inspiraci pro tento projekt hledalo vedení místní radnice v okolních městech.

„Vzali jsme si příklad z Nového Jičína, kde řešili podobné problémy. Takováto služba zde funguje již dva roky,“ nastínil vedoucí odboru sociálních věcí Karel Machyl.

Hranické centrum má pojmout patnáct jedinců.

„V Hranicích v současnosti evidujeme osmadvacet takovýchto osob. Nicméně podle zkušeností ostatních měst neočekáváme, že by o tuto službu měli zájem všichni,“ uvedl Karel Machyl.

Podle něj je tak kapacita centra dostatečná.

Unikátní Kraslicovník uprostřed hranického náměstí
Velikonoce v Hranicích: vrátí se Kraslicovník, nebude chybět ani vynášení Mořeny

Otevřít chtějí letos

Nová sociální služba by měla být spuštěna již tento rok.

„Plánujeme, že bychom činnost zahájili v průběhu roku 2018 v budově na ulici ČSA, vedle autoškoly Cahlík. Je zde vybydlený byt 2+1. Hned vedle se pak nacházejí nebytové prostory, které bychom chtěli s bytem propojit, a tím by tak vznikly prostory denního centra,“ popsal vedoucí odboru sociálních věcí.

„Pokud budeme chtít, aby se zde lidé myli, musí zde být pochopitelně k dispozici sprcha, toaleta, umyvadlo. Pokud chceme, aby nosili oblečení, které nezapáchá, pak by zde měla být pračka. Dále bude k dispozici charitní šatník, potravinová banka se základními potravinami i kancelář sociálního pracovníka,“ řekl dále Karel Machyl.

O provoz služeb se bude starat již zmiňovaná společnost ELIM.

„Tato společnost už v Hranicích zajišťuje azylové bydlení i nocležnu, má zkrátka zkušenosti s touto skupinou obyvatel. Proto padla volba právě na ni,“ objasnil šéf odboru sociálních věcí.

Plánovaná doba provozu NDC se nyní předpokládá od pondělí do pátku, vždy v čase od 10 do 15 hodin. V zimním období by služba fungovala ve výše uvedeném čase i přes víkend.

„Celá tato záležitost má dvě roviny. Jednak přinese podporu cílové skupiny ve snaze o zlepšení sociální situace. Druhý kladný dopad je pak pro město a jeho občany, kterým centrum přinese snížení zdravotních rizik, nežádoucího chování, prevenci kriminality i zhodnocení majetku města,“ zakončil Karel Machyl.

Ilustrační foto
Nastávající maminky se nově mohou připravovat na porod v Hranicích

David Král