„Jsem moc spokojená, s panem ředitelem jsme se o tento projekt pokoušeli už tři roky zpátky. Nezískali jsme peníze z Evropské unie, ale celou výstavbu nakonec financoval Olomoucký kraj sám," řekla náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubjátová.

Nový domov nabídne větší komfort, především pak příjemné a vzdušné prostředí. „Čím víc se blíží stěhování do nového pavilonu, tím víc se nás klientky ptají, jaké to bude a co všechno tam budou dělat. Samozřejmě se moc těší," popsala pocity klientek vrchní sestra Jindřiška Hajná.

"O tom, komu bude nový pavilon sloužit, jsme přemýšleli samozřejmě už před realizací projektu. Rádi bychom zde ubytovali méně postižené klientky, které bychom chtěli učit větší soběstačnosti. Kapacita nových prostor je čtyřicet lidí s tím, že na každém patře jich bude dvacet. K dispozici budou na každém patře společenská místnost, kuchyňské zázemí i speciální pokoj pro vozíčkáře. Máme zatím trochu obavy z reorganizace provozu, než vychytáme všechny mouchy a než se kompletně zabydlíme v novém prostředí," představuje nový pavilon ředitel Domova Větrný mlýn ve Skaličce Antonín Němec.

Připravuje se i revitalizace zámeckého parku

„Chtěli bychom dále dispozičně upravit pokoje v prostorách bývalého zámečku, z kterého odchází čtyřicet děvčat do nového zázemí. Počítáme i s drobnými stavebními zásahy pro zkvalitnění péče. Máme připravený i projekt revitalizace zámeckého parku, která má rozlohu deset hektarů a je momentálně ve stavu, kdy by zasluhoval obnovu. Ale uvidíme, jestli se nám pro jeho realizaci podaří sehnat finanční podporu," pokračuje Němec.

Na otázku, zdali po rozšíření zázemí Domova plánují přijímat další klienty, odpovídá Antonín Němec jednoznačně. „Chceme zvýšit komfort našich klientek, proto přijímání nových pacientek zatím neplánujeme."

Ústav sociální péče pro mládež a dospělé se může pochlubit dlouholetou tradicí. Loňský rok oslavil již pětaosmdesát let své existence. (lub)

Autorka: Lucie Bradová