Z Hranic proto každé dvě hodiny vypraví autobus, který naváže na expresní vlaky linky Praha – Ostrava.

Budou v něm platit jízdenky Českých drah, v případě zpoždění vlaku má autobus počkat na cestující.

„Zákazníky po cestě do hlavního města čeká jen jeden přestup, a to vše v rámci jednoho dopravce,“ píše se v tiskové zprávě.

Tu ale dráhy vydaly sotva týden před tím, než autobusy začnou jezdit. Nové spojení dokonce zatím neumí najít ani internetové vyhledávače.

„Během příštího týdne budou občané dotčených měst dostávat do schránek letáky, informace budou pochopitelně i v samotných stanicích,“ uvedla k tomu regionální mluvčí drah Kateřina Šubová.

Dostane se vůbec před hranické nádraží?

Expresy mezi Prahou a Ostravou zastavují v Hranicích každé dvě hodiny. Osm minut po jejich příjezdu odjede autobus do Frýdku – Místku, kam dorazí o hodinu později.

Spoj má čekat přímo před staniční budovou. Otázkou však je, zda se sem rozměrné vozidlo vůbec dostane.

Řidiči kvůli nedostatku míst k parkování nechávají auta stát doslova kde se dá, ignorují zákaz vjezdu do prostor nákladního nádraží a v nejfrekvento­vanějších dobách ani neumožní průjezd dvou protijedoucích vozidel.

„Po zjištění stavu na místě případně přijmeme opatření,“ řekl velitel hranické městské policie Miroslav Mann.

Autobusy možná rozšíří i jinam v republice

Podle zkušeností z nové autobusové linky na Moravě plánují železničáři rozšířit nabídku i do jiných koutů republiky. Zajímavostí je, že spoj je provozován bez jakýchkoliv dotací na riziko dopravce.

„Budou zde platit veškeré jízdenky ČD, využívat jej mohou i zákazníci s aplikacemi IN 25, 50 nebo 100, neplatí však zaměstnanecké výhody,“ doplnila Šubová s tím, že autobus je povinně místenkový, cena místenky je ale 0 korun. Bez rezervace lze cestovat jen při nenaplnění kapacity a se souhlasem řidiče.

Jak bude systém přestupů v Hranicích fungovat se ukáže už v neděli 1. dubna. První autobus z Frýdku – Místku dorazí na nádraží v 8.40 a odjede zpět v 9.20 hodin. Ve dvouhodinovém intervalu jezdí linka až do 20.40, respektive 21.20. Ve vybrané dny budou v provozu i dvě ranní dřívější linky.